Újraéled a Skóciai Szent Margit tiszteletére szervezett zarándoklat hagyománya

Kitekintő – 2015. május 9., szombat | 15:11

Leo Cushley, Saint Andrews és Edinburgh érseke bejelentette, hogy negyven év kihagyás után felélesztik a 13. századi eredetű zarándokhagyományt Szent Margit, a magyar származású királyné tiszteletére – adja hírül a Catholic Herald.

A zarándoklat időpontját június 28-ára, vasárnapra tűzték ki, a helyszíne Dunfermline, ahol 1250. június 19-i szentté avatása óta Szent Margit földi maradványai nyugszanak az apátság kápolnájában.

A nap folyamán a zarándokok végiglátogatják a szentéletű királyné személyéhez kötődő helyeket Dunfermline városában, majd délután körmenetben viszik végig a városon a relikviákat; végezetül érseki szentmise zárja a napot, melyre nem csak katolikusokat várnak, hiszen Skóciai Szent Margit általános tiszteletnek örvend.

A nyári zarándoklatok hagyománya a relikviák 1250-es Dunfermline-be érkezése után vette kezdetét, és a 16. századig folytatódott; 1899-ben felélesztették a tradíciót, ami 1974-ig tartott.

A zarándoklat újraélesztésének bejelentésénél a fiatal skót színésznő, Katie Milne jelenítette meg Skócia védőszentjét, Margit királynét: „Szent Margit fontos személy a skót történelemben és fantasztikus példakép a mai skót fiataloknak, különösen a lányoknak, fiatal nőknek – megtisztelő, hogy őt alakíthatom ma” – mondta a a Fife-ról származó színésznő.

Szent Margit 1070-ben lett a skótok királynéja; igen jó hatással volt férjére, III. Malcolm királyra, és nevezetes volt könyörületességéről, a betegekről és a szegényekről való gondoskodásról, miközben saját nyolc gyermekét is mintaszerűen felnevelte. Nagy befolyást gyakorolt az egész kora középkori Skóciára, de különösen jelentős hitéleti munkássága, templom- és kolostorépítő tevékenysége. Margit királyné 1673-ban lett Skócia védőszentje.

Margit Száműzött Eduárd leánya, 1045 körül született Magyarországon, édesanyja, Ágota egyes források szerint Szent István lánya, más források szerint húga volt. Margit testvérei is itt születtek, és a magyar királyi udvar erősen vallásos légkörében növekedtek, 1057 táján tért vissza a család Angliába.

Fotó: Catholic Herald, Wikipédia

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria