Újszülöttek parkja létesül Baktalórántházán

Hazai – 2019. november 15., péntek | 10:36

„Ültess fát, építs házat, nevelj gyermeket, és nem éltél hiába!” – tartja egy régi mondás. Öt keresztény édesapa és édesanya ültetett újszülött gyermekének életfát Baktalórántházán november elején.

A helyi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) Ferenc pápa teremtésvédelmi felhívására született kezdeményezése támogatásra talált az önkormányzatnál, s még a Nyírerdő Zrt. baktai erdészetét is sikerült megnyerniük. Így a Dégenfeld-kastély kertjében elkezdődhetett az Újszülöttek parkjának kialakítása.

Az öt család által elültetett hársfák állománya tovább bővül majd a parkban, hiszen hagyományőrző szándékkal tovább folytatódik a szép kezdeményezés. Minden szülőnek lehetősége lesz arra, hogy újszülött gyermekének életfát ültessen.

A faültetési ünnepségen Némethné Csubák Éva, a KÉSZ helyi elnöke, majd Kozma Attila alpolgármester köszöntötte a szülőket, a nagyszülőket, a jelenlévőket, és üdvözölte a nemes kezdeményezést.

A facsemeték elültetése után a szülők a fákra kötötték gyermekük nemzeti színű névkártyáját, majd Orosz Zoltán parókus megáldotta azokat, a gyermekekkel, szülőkkel együtt. Ezzel a cselekedettel a szülők tettek szűkebb környezetük, városuk, Baktalórántháza tisztább levegőjéért, ugyanakkor gyermeküknek is olyan kötődést adnak, amely egész életükben elkíséri majd őket: később sem feledik, honnan indultak, honnan erednek gyökereik, emlékeznek szülő- és lakóhelyükre.

Köszönöm az édesapáknak, az édesanyáknak, hogy igent mondtak a lehetőségre, hívó szavunkra. Kívánok nekik boldog családi életet, szeretetet, békességet, jó egészséget és még újabb gyermekeket, Isten áldásával! – mondta befejezésül a KÉSZ elnöke. Az esemény az ároni áldás közös eléneklésével zárult.

Szöveg és fotó: Némethné Csubák Éva sajtóapostol

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria