Ülésezett a kiskorúak védelmével foglalkozó februári találkozó szervezőbizottsága

Ferenc pápa – 2019. január 17., csütörtök | 10:24

Február 21. és 24. között rendezik meg a Vatikánban a püspökök kiskorúak védelmével foglalkozó találkozóját. Január 10-én ült össze a szervezőbizottság, melynek feladata, hogy előkészítse a találkozót.

A Szentszék Sajtóterme közleményben tájékoztatott az előkészítő ülésről, amelynek végén Ferenc pápa fogadta a bizottság tagjait, akik tájékoztatták őt az előkészületekről. A találkozón plenáris ülések, munkacsoportok, közös imádság és tanúságtételek követik majd egymást, valamint egy bűnbánati liturgia és a záró szentmise. Ferenc pápa Federico Lombardit bízta meg a plenáris ülések levezetésével; a Szentatya végig jelen lesz a találkozón.

Alessandro Gisotti, ideiglenes szentszéki szóvivő a kiskorúak védelmével foglalkozó februári ülés céljáról elmondta: a konkrét célkitűzés az, hogy minden püspök kristálytisztán lássa, hogyan kell megelőzni és felszámolni a kiskorúak ellen elkövetett visszaéléseket. Ferenc pápa tudatában van annak, hogy egy világszintű problémát csak világszintű megoldásokkal lehet orvosolni. Szándéka az, hogy a találkozó lelkipásztori értekezlet legyen, ne elméletekkel foglalkozó konferencia. A találkozó az ima, a megkülönböztetés, a katekézis és a gyakorlati cselekvés jegyében zajlik majd.

A Szentatya nagyon fontosnak tartja, hogy a Rómába érkező püspökök hazatérve tisztában legyenek az alkalmazandó szabályokkal, megtegyék a szükséges lépéseket a visszaélések megelőzésére, az áldozatok védelmére és azért, hogy egyetlen esetet se fedezzenek vagy söpörjenek szőnyeg alá.

A találkozó körül kialakult nagy elvárásokról szólva Alessandro Gisotti emlékeztetett, hogy az Egyház nem most kezdte a visszaélések elleni küzdelmet. A találkozó egy fájdalmas, de több mint tizenöt éve szakadatlan út egy állomása, amelyet az Egyház határozottan követ.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria