Ultramaraton Dallas helyett a Margit-szigeten

Hazai – 2015. március 1., vasárnap | 14:02

Szép számú futót vonzott március 1-jén a Margit-szigeten Marton Bernát OCist ultramaratonja. A futást a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium hirdette meg. „A pap ne lehunyt szemmel nézzen az égre” – mondta Marton Bernát ciszter szerzetes a nevelési módszeréről.

Március 1-jén, vasárnap reggel 7 órakor kezdődött a Budai Ciszterci Gimnázium szervezésében Marton Bernát Dallasban élő ciszterci atya 50 kilométeres ultramaratonja. Bernát atya bár Budapesten van, idén sem akart lemaradni a cowtowni versenyről, így a texasi futóversennyel szimultán lefutotta a távot a Margit-szigeten, s GPS-alapú mérőeszközzel igazolja az eredményt a szervezők felé.

Közben Dallasban az időjárási viszonyok miatt tegnap este lefújták a versenyt. Hó és jég borítja ugyanis az utakat. Marton Bernát azonban regisztrált a versenyre, így megkapta rajtszámát, és Budapesten teljesítette a távot.

Az iskola diákjai, tanárai, a gyerekek szülei és testvérei közül a délelőtt folyamán nagy számban, több hullámban csatlakoztak a 74 éves gyakorlott maratonistához. Az érdeklődőket a regisztrációs padnál fogadták a diákszervezők és a szurkolók. Részt vettek kisebb testvérek is, sőt egész családok is vállalkoztak egy vagy akár több körre. Egy résztvevő jelezte, hogy a teljes távot lefutja, ő a Szent Imre Gimnáziumnál fejezi be a versenyt.

Szerkesztőségünk a negyedik körnél csatlakozott  Marton Bernáthoz. Az atya lassú tempóban, kísérőivel beszélgetve futott. Egy-egy 5300 méteres szigetkört körülbelül 40 perc alatt tett meg. 

Milyen céllal fut? – kérdeztük Bernát atyát, aki így válaszolt: Először is futok az egészségért. Másodrészt azért, mert az ember számára fontos, hogy ismerje  saját határait, és feladata, hogy ezeket tágítsa. Tudni kell azonban, hogy vannak határok, és ezeket tiszteletben kell tartani. Sokan rácsodálkoznak a koromra, öregnek látnak a 74 évemmel. Pedig nekem még vannak terveim, nagy terveim! A futásal szeretnék példát mutatni. Tanár vagyok, gyerekek között élek. A pap ne lehunyt szemmel nézzen az égre. Ahogy Don Bosco is tette, én is vallom, hogy azzal nevelünk leginkább, ahogy a gyerekek között vagyunk.

Marton Bernát 55 évesen kezdett el futni, 57 évesen vállalta az első maratont, azóta minden évben teljesíti a távot. Hét éve az ultramaratont se hagyja ki. Most meg is nyerem – mondta, hozzátéve: ismereteim szerint a verseny elmaradása miatt egyedül futok.

Ismeretes, hogy Amerikában nagyon kedvelt a futás. Dallasban például 30 ezren regisztráltak erre az ultramaratonra, és álltak volna most rajthoz. Bernát atya korosztályában ő a legidősebb, sőt, 12 évvel idősebb, mint a korban hozzá legközelebb álló versenyző.

Az emberek felfigyelnek a 74 éves szerzetesre – mind kora, mind hivatása meglepi az embereket. „Nem sok pap, szerzetes fut maratont, úgy tudom, Magyarországon még egy atya fut, szeretném megtalálni, felvenni vele a kapcsolatot” – mondta el Bernát atya.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria