Ünnep és tanévkezdés a Gyimes völgyében

Külhoni – 2014. szeptember 15., hétfő | 9:05

Az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium alapításának huszadik évfordulóját, az új tanév kezdetét, egy új szakiskolai osztály indulását és a tornaterem elkészültét ünnepelték vasárnap a gyimesiek. Az ünnepen több egyházi és világi elöljáró is részt vett – tájékoztat a Székelyhon.ro.


Vasárnap fél tíztől a komjáti templomnál fogadták a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium négyes ünnepére érkező vendégeket. Onnan lovakkal és szekeres fogatokkal vonultak a gimnázium udvarára, amely tíz óra után benépesedett az ünneplő szülőkkel, nagyszülőkkel, csángó és székely népviseletbe öltözött diákokkal. A vendégek Szent Erzsébetről hallhattak zenés, verses összeállítást az iskola diákjainak előadásában.

Az öregek jó tanácsát észben tartva – az először látogatott templomokban kért kívánságokat teljesíti a jó Isten – indult el a Szentföldre 1994-ben Berszán Lajos atya. Az iskola alapítója útja során minden kegyhelyen ugyanazt kérte: Gyimes völgyének is lehessen katolikus iskolája. Hazatérése után látta, hogy nem hagyták jóvá iskolaépítési kérésüket, emiatt felkereste az illetékes hatóságokat, akkor pedig már senki nem mondott neki nemet, így abban az évben a tanévet iskolaépület nélkül ugyan, de harmincas létszámmal elkezdhették. Azt követően – a sok jóakaratú ember segítségével – az elmúlt években megsokszorozódott a diákok száma, ahogyan a rendelkezésre álló épületeké, termeké is – elevenítette fel a kezdeteket az iskolaalapító a tanévnyitó szentmise előtt. Berszán atya megköszönte mindazok segítségét, akik hozzájárultak az eddigi építkezésekhez, fejlesztésekhez.


A szentmisét celebráló Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök prédikációjában kiemelte, a katolikus iskolák feladatai közé tartozik, hogy a felnövekvő nemzedéket az élet teljességének megélésére neveljék. A diákokat arra kérte, az iskola befejezte után is a tanultak szerint cselekedjenek.

Az ünnepi szentmisét követően felszólalt Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár is, aki törekvései – iskolaalapító tevékenysége – miatt Bosco Szent Jánoshoz hasonlította Berszán Lajos atyát.

Végezetül a község polgármestere, Tímár Zsombor László köszönte meg Berszán Lajos atya munkáját és az őt segítők felajánlásait, amelyek révén egy korszerű intézménnyel lett gazdagabb a település.


A tornaterem bejáratánál a nemzeti színű szalagot Soltész Miklós és Kiss-Rigó László vágta át, ezzel átadva használóinak az épületet, melyet a főpásztor meg is áldott. A megnyitót követően az ünneplő közösség  tornabemutatót és futballmérkőzést is megtekinthetett az új teremben.

Fotó: Székelyhon.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria