Ünnepi szentmise az Amoris laetitia-családév megnyitása alkalmából

Hazai – 2021. március 17., szerda | 10:40

Március 19-én 18 órakor ünnepi szentmisét mutat be a józsefvárosi Szent József-templomban Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek; szentbeszédet mond Marton Zsolt váci megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferens püspöke. A hívek az interneten vagy a tömegtájékoztatás eszközein keresztül kapcsolódhatnak be a szentmisébe.

A Szentatya 2020. december 27-én, Szent Család vasárnapján jelentette be, hogy 2021-ben a családnak szentelt különleges évre kerül sor. Ferenc pápa 2021. március 19-én, az Amoris laetitia apostoli buzdítás közzétételének ötödik évfordulóján nyitja meg az évet.

Ebből az alkalomból március 19-én 18 órakor ünnepi szentmise lesz a józsefvárosi Szent József-templomban (1082 Budapest, Horváth Mihály tér 7.). A szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatja be; szentbeszédet mond Marton Zsolt váci megyéspüspök, az MKPK családreferens püspöke.

„A Szent Családot utánozva újra fel kell fedeznünk a család nevelői értékét: a szereteten kell alapulnia, amely mindig újjáépíti a kapcsolatokat, és a remény távlatait nyitja meg. A családban akkor lehet őszinte közösséget megtapasztalni, amikor a család az ima otthona, amikor az érzelmek komolyak, mélyek és tiszták, amikor a megbocsátás érvényesül a viszályok felett, amikor a mindennapi élet keserűségét megédesíti a kölcsönös gyengédség és az Isten akaratára történő derűs ráhagyatkozás. Ily módon a család megnyílik arra az örömre, amelyet Isten mindazoknak megad, akik tudnak örömmel adni. Ugyanakkor a család lelki erőt talál arra, hogy megnyíljon kifelé, mások felé, a testvérek szolgálatára, az együttműködésre egy mindig új és jobb világ felépítése érdekében; következésképpen képes pozitív indíttatások hordozója lenni; a család az életpéldával evangelizál” (Részlet Ferenc pápa 2020. december 27-én, Szent Család vasárnapján elhangzott beszédéből).

Az aktuális járványügyi rendelkezéseknek megfelelően a szentmise sine populo módon, a hívek részvétele nélkül zajlik. A hívek otthonról, az interneten vagy a tömegtájékoztatás eszközein keresztül kapcsolódhatnak be a szentmisébe. A szentmisét a Bonum TV és a Mária Rádió élőben közvetíti.

Forrás: MKPK Családügyi Bizottsága

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria