Ünnepi szentmisével zárult a házasság hete Budapesten – KÉPGALÉRIÁVAL

Hazai – 2015. február 15., vasárnap | 22:25

Bíró László, az MKPK családreferens püspöke mutatta be a házasság hete rendezvénysorozat záró szentmiséjét február 15-én Budapesten, a városmajori Jézus Szíve-templomban.


                                          KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A hazánkban idén nyolcadik alkalommal megrendezett házasság hete február 8-án kezdődött, és országszerte gazdag programot kínált az érdeklődőknek.

A Házas Hétvége budapesti tartományfelelősei, Fazekas Klára és László köszöntötték a jelenlévőket, Bíró László püspököt, a házasság gondozásával foglalkozó lelkiségi mozgalmakat, valamint a házasság hete idei arcait: Tomka Jánost és Zsáry Anikót; majd hálával emlékeztek meg a nemrég elhunyt Beöthy Tamás jezsuitáról, aki egész életében a házasságokért fáradozott.


Tomka János és Zsáry Anikó az elköteleződésről beszélt a híveknek, a hűségről, a kitűzött cél érdekében végzett kemény munkáról. Egy közelmúltbeli, középiskolások körében végzett felmérés szerint az elköteleződés mint fogalom napjaink fiataljai számára jóformán értelmezhetetlen – el kell magyarázni, meg kell tanítani nekik.

Bíró László püspök köszöntő szavaiban elmondta, jó volt látni, hogy egész héten át a média is ünnepelte a házasság örömhírét a házasság hetének köszönhetően. A főpásztor szintén megemlékezett Beöthy Tamásról, aki pár évvel ezelőtt részt vett ezen az ünnepi hangulatú záró szentmisén, és aki ma ünnepelné 88. születésnapját.


Bíró László a homíliában rámutatott, hogy bár elsőre nem gondolnánk, a szentírási szakaszok illenek az alkalomhoz. A Mózes könyvéből vett olvasmány még a leprás kiközösítéséről írt, míg az evangéliumban Jézus meggyógyítja a leprást, és visszahelyezi a társadalomba. Ünnepeljük a házasságot, a családot, de nem akarunk senkit sem kirekeszteni; az imént olvasott szentírási szakaszok evolúciója is a kirekesztéstől az emberi méltóság tisztelete felé halad, hisz mindig hirdetni kell az irgalmasság evangéliumát – fogalmazott a püspök.

Bíró László ezután Ferenc pápának a Schönstatt mozgalom képviselőihez intézett, 2014. októberi beszédéből emelt ki fontos pontokat. Arra a kérdésre, hogy mit tehetünk a házasságokért, a Szentatya hangsúlyozta: ma, amikor olyan sok irányból éri támadás a házasságot, a tiszta beszéd, az egyértelműség a legjobb válasz; az, hogy az értéket valljuk továbbra is értéknek.


Jézus életének látszólagos időbeli aránytalanságát említette Ferenc pápa: azt, hogy harminc évet élt rejtve, ácsként, csak a családjával – ennek kapcsán biztatta a hallgatóit, hogy ne sajnálják az időt a családjukra. Bíró László figyelmeztetett: a legjobb házasságok is erodálódhatnak, hisz annyifelé kell helyt állnunk – de mindenütt helyettesíthetőek vagyunk, kivéve a házasságunkban, a családunkban.

A tanúságtétellel kapcsolatban Ferenc pápa kiemelte, mennyire fontos, hogy egyértelműek, koherensek legyünk; hogy létünk minden mozzanata egy irányba mutasson. Őrizzük az örömet és a reményt – ha Krisztust állítjuk a középpontba, nem fáradunk el, nem égünk ki, nem veszítjük el a reményt.


Végül Bíró László megköszönte a házasság hete idei arcainak, Tomka Jánosnak és Zsáry Anikónak, hogy erre áldozták ezt a hetet, és hangsúlyozta: bár lezárjuk most a házasság hetét, tanúskodjunk továbbra is a megtartó hűségről, mely ennek a hétnek a mottójául szolgált, hisz keresztény hivatásunk is, hogy megjelenítsük Isten hűségét.

Fotó: Lambert Attila

Verestói Nárcisz/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria