Út menti kereszteket ment meg Ruzsa község plébánosa

Hazai – 2024. február 27., kedd | 14:17

Gazdátlan de mégis értéket képviselő út menti keresztek felújítására gyűjt pénzadományt Negyela Zoltán, Ruzsa plébánosa. A plébánia vállalta, hogy minden évben helyreállít egy ilyen keresztet. Idén a Borbás-kereszt van soron – írta a Délmagyar.hu február 24-én.

Mindenkinek más miatt fontosak. Vannak, akiknek személyes a kötődésük, számomra az épített örökséget, a vallásosságot jelenítik meg. És az ilyen örökséget nem szabad elhanyagolni – mondta Negyela Zoltán ruzsai plébános, aki eldöntötte, minden évben felújítanak egy-egy ilyen régi út menti keresztet.

A plébános a helyi értéktárbizottság tagjaként támogatta a néhány évvel ezelőtti ötletet, hogy ezek a keresztek kerüljenek be a helyi értéktárba. Összegyűjtöttek hat darab keresztet, feltérképezték, adatbázist készítettek róluk. Ebben szerepel a helyszín megjelölése, a történetük – amennyiben ismert –, és még a helyrajzi szám is, ahol megtalálhatók.

A legöregebb kereszt, amit idén szeretnének teljesen felújítani a település határában, Ruzsától nem messze, a Zákányszéki úton található. Erről a következőket írja Kristóné Fábián Ilona Ruzsa története és népélete című könyvének Ruzsa község földrajzi nevei fejezetében: „Borbás-köröszt – A keresztet 1945 után ellopták, és csak az 1990-es évek elején került elő, az alapzatát is újra rendbe hozták.” A felirat már nehezen olvasható, ez áll rajta: 1896 – A millennium évében emeltette Borbás Pál és neje, Pintér Teréz, alul: felújította Szekszárdi Ferenc 1994.

„A településünkön és annak külterületén található keresztek folyamatosan mennek tönkre. Hozzátartoznak Ruzsa község örökségéhez, ezért fontosnak tartom a rendbehozatalukat. Az önkormányzat támogatja a kezdeményezést: tereprendezéssel járulnak hozzá. A plébánia vállalja, hogy minden évben rendbehoz egy keresztet. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, szükség van a helyiek segítségére. Aki teheti, legyen szíves pénzbeli adománnyal támogassa települési örökségeink megóvását. Adományaikat munkanapokon 8 és 16 óra között a teleházba várjuk” – írta Negyela Zoltán ruzsai plébános.

Fotó: Török János

Forrás: Délmagyar.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria