Van segítség – Alzheimer-világnap Székesfehérváron

Hazai – 2023. szeptember 22., péntek | 13:50

Magyarországon mintegy 250 ezer ember él demenciával, ami a hozzátartozókkal együtt egymillió embert érint. Szeptember 21-én, az Alzheimer-kór világnapján Székesfehérváron idén is előadásokat szerveztek a demencia hazai helyzetéről és a megelőzési lehetőségekről. Az eseménysor megnyitóját a Katolikus Szeretetszolgálat Országos Papi Otthonában tartották, melyen Spányi Antal püspök is jelen volt.

A demenciával élők rászorulnak a megértésünkre, figyelmünkre és gondoskodásunkra, ami nemcsak szakmai tudást, hanem szeretetet is igényel – mondta a rendezvényen Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök.

A főpásztor fontos célnak nevezte a családok megerősítését, hogy a gondozó családtagok, hozzátartozók érezzék a törődést, amit a szakemberek, a társadalom tud nyújtani számukra.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a megnyitón kiemelte az Alzheimer-világnap jelentőségét, amellyel felhívják a figyelmet a demenciára. Hiszen egyre növekvő számban élnek azok, akiknek az év valamennyi napján szembe kell nézniük ezzel a betegséggel. Ezért is fontos, hogy legyen ismeretünk a témáról, és mutassuk be, milyen segítséget, támogatást tudunk nyújtani a rászorulóknak.

A világnap kapcsán a polgármester az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója hangsúlyozta: nemcsak az Alzheimer-világnapon, hanem egész évben fontos a figyelemfelhívás, a társadalom tájékoztatása az Alzheimer-kórral, illetve a demenciával kapcsolatban.

Az elmúlt években pozitív tendencia mutatkozik a betegség felismerésével és kezelésével kapcsolatosan, az emberek egyre több ismerettel rendelkeznek a demenciával élő betegekről és gondozásuk lehetőségeiről.

Wappler Ádám, a Gondosóra program munkatársa bemutatta az új lehetőséget, amelyet a magyar kormány indított el: a Gondosóra ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető jóléti szolgáltatás, amelynek célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat.

A székesfehérvári Alzheimer-világnapi program folyamán szakmai előadásokat hallgathattak a résztvevők a demencia tüneteiről és kezelési módjairól.

Barna Tímea, az Országos Papi Otthon intézményvezetője mutatta be a Demencia Információs Órák (DIÓ) programot. Mint mondta: a projekt alapüzenete, hogy van segítség, a gondozó családokat olyan ismeretekhez juttatják, amelyek a mindennapokban nyújtanak professzionális gyakorlati segítséget számukra.

A nap során kóstolóval egybekötött előadás is elhangzott az egészséges táplálkozás szerepéről; bemutattak mozgásformákat, amelyek segíthetnek a demencia szinten tartásában, valamint szó esett az állatasszisztált terápia lehetőségeiről is.

A program alatt egészségügyi szűrések, általános állapotfelmérés, MMS-teszt, valamint demenciaszűrés is volt.

Az Alzheimer-világnapi székesfehérvári program a lila sétával és senior örömtánccal végződött a Városház téren.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye/Berta Kata

Fotó: Simon Erika

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria