Vasárnaptól életbe lép a fagyos időben a hajléktalanokat védő vörös kód

Hazai – 2021. január 16., szombat | 16:45

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője a várható nagy hidegre tekintettel elrendelte a hajléktalan emberek életét védő úgynevezett vörös kód kiadását – jelentette be a tárca szociális ügyekért felelős államtitkára január 16-án, szombaton Budapesten.

Fülöp Attila, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Hajléktalanok Átmeneti Szállásán tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az intézkedés azt jelenti, hogy valamennyi bentlakásos szociális intézménynek be kell fogadnia a hajlék nélkül élőket, ha a hajléktalanellátó-rendszer már nem tudja fogadni őket.

A vörös kód vasárnap délben lép életbe és kedd 10 óráig érvényes, ugyanis az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ebben az időszakban éjszakánként legalább mínusz 10 fok lesz, vagy annál hidegebb 

– tette hozzá a szociális ügyekért felelős államtitkár.

Mint mondta: az Emmi feladata az, hogy a nagy hidegben különleges intézkedéseket hozzon az emberi élet védelmében; ebben a helyzetben léptette életbe a vörös kódot a miniszter.

Közlése szerint országos szinten jelenleg 79 százalékos a kihasználtsága a hajléktalanszállóknak, Budapesten pedig csupán 74 százalékos. Ez pedig azt jelenti, hogy

mindenkinek jut férőhely, senkinek nem kell az utcán töltenie az éjszakát.

A kormánynak az az álláspontja, hogy nem csupán az emberi méltóságot sérti az utcán alvás, hanem életveszélyes, különösen ilyen időjárási körülmények között. Ezért mindenkit arra kérnek, hogy vegye igénybe az ellátórendszer szolgáltatásait – mondta az államtitkár.

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke arra bátorított mindenkit, hogy figyeljen oda a veszélyeztetett embertársaira.

Ha azt gyanítják, hogy valakit a kihűlés veszélyeztet, értesítsék a diszpécserszolgálatot, illetve a hatóságokat 

– kérte.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak az utcán fagyhatnak meg az emberek, sokan a saját fűtetlen lakásukban hűlhetnek ki:

az elmúlt években a kihűléses halálesetek többsége nem közterületen, hanem lakásokban történt.

Ezért ha például a szomszéd idős embernek nem füstöl a kéménye, pedig tudjuk, hogy otthon kellene lennie, akkor nézzünk rá – tette hozzá.

Vagyis a vörös kód jelzés mindannyiunknak arra, hogy figyeljünk jobban egymásra 

– mondta Vecsei Miklós.

Az is elhangzott: azokat a hajléktalan embereket, akik szociális intézményekbe kerülnek, a járványra való tekintettel az intézmények lakóitól elkülönítve helyezik el.

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria