Vatikáni dokumentum jelent meg a katolikusok és zsidók közötti párbeszédről

Kitekintő – 2015. december 11., péntek | 16:20

Közös fellépést sürget a zsidókkal szembeni faji megkülönböztetés és az antiszemitizmus minden megnyilvánulása ellen az a vatikáni dokumentum, melyet december 10-én mutattak be, a zsidó-keresztény párbeszédet elindító Nostra Aetate zsinati nyilatkozat megjelenésének 50. évfordulójához kapcsolódva.


A zsidóság és a katolikusok közötti kapcsolat utóbbi fél évszázadának történetét, jelentős állomásait és főleg a két vallást egyaránt érintő teológiai kérdések legújabb elemzését tartalmazza a zsidókkal való vallási kapcsolatokért felelős vatikáni bizottság dokumentuma. A címét a rómaiaknak írt levél „Isten ugyanis nem bánja meg adományait és hívását” (11,29) soráról kapta.

Jelentős teológiai dokumentumról van szó, az első teológiai állásfoglalásról a Nostra Aetate óta – hangsúlyozta Kurt Koch bíboros, a bizottság elnöke a dokumentumot bemutató vatikáni sajtótájékoztatón.

A Nostra Aetate (Korunkban) kezdetű nyilatkozat az 1965-ben véget ért II. vatikáni zsinat történelmi záródokumentumaként ismert, a katolikus egyháznak a nem keresztény vallásokkal, mindenekelőtt a zsidósággal való kapcsolatáról.

Koch bíboros Ferenc pápa mondatát idézte, miszerint a Nostra Aetate segítségével zsidók és katolikusok „ellenségből és idegenből, barátokká és testvérekké váltak”.

A bíboros hozzátette: ötven év elteltével a zsidósággal való párbeszéd „erős talajon” áll mindkét fél elkötelezettségének köszönhetően, ugyanakkor számos teológiai kérdés még nyitott és további tanulmányozásra vár.

Ez a dokumentum újabb állomása, bátorítása a zsidó-katolikus párbeszédnek, mivel még hosszú utat kell megtenni – fogalmazott Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

A teológiai dokumentum a zsidó-katolikus párbeszéd céljának nevezi a zsidókkal szembeni minden faji megnyilvánulás és diszkrimináció, valamint az antiszemitizmus minden formájával szembeni közös küzdelmet. Hangsúlyt fektet arra, hogy a fiatal generációk képzésében ismertté kell tenni a zsidó-katolikus párbeszéd eddigi eredményeit és előrelépéseit.

A vatikáni dokumentum bemutatásán részt vevő David Rosen rabbi, az izraeli főrabbinátus tanácsadója, az amerikai zsidó bizottság vallásközi kapcsolatok osztályának igazgatója arra emlékeztetett, hogy a Nostra Aetate indította el azt az utat, amely a Szentszék és Izrael Állam közötti diplomáciai kapcsolatok felvételéről szóló megállapodás 1993 decemberi aláírásához vezetett.

Forrás: MTI

Fotó: Vatikáni Rádió angol nyelvű szerkesztősége; CNS

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria