Vatikáni megerősítés: személyi prelatúra lehet a lefebvrista SSPX-ből

Kitekintő – 2012. június 15., péntek | 15:56

Június 13-án, szerdán találkozott William Levada bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa és Bernard Fellay püspök, a X. Szent Piusz Testvériség főelöljárója. 

Levada bíboros mellett részt vett a találkozón Luis Ladaria érsek, a Hittani Kongregáció titkára és Guido Pozzo prelátus, az Ecclesia Dei Pápai Bizottság titkára. A találkozó során átnyújtották a Szentszék értékelését arról a szövegről, melyet a Papi Testvériség áprilisban juttatott el a Kongregációhoz, válaszul a Kongregáció 2011. szeptember 14-én kelt Doktrinális Preambulumára – írja a Vatikáni Rádió honlapja. 

A megbeszélés során lehetőség nyílt alkalmas magyarázatok és pontosítások kifejtésére is. Fellay tájékoztatta Levada bíborost a X. Szent Piusz Testvériség jelenlegi helyzetéről és ígéretet tett arra, hogy megfelelő időn belül ismertté teszik a válaszukat. A találkozó során a Hittani Kongregáció átadott a X. Szent Piusz Testvériségnek egy vázlatot, amely egy Személyi Prelatúrát javasol, mint a Testvériség esetleges kánoni elismerésének alkalmas eszközét. 

Amiként azt a Szentszék már 2012. május 16-án kelt közleményében hírül adta, a X. Szent Piusz Testvériség három másik püspökének a helyzetét külön és egyenként tárgyalják majd, ugyanis mint nemrég kiderült, ők szkeptikusok a Rómával való közösséget illetően.

A találkozó végén ezen alkalommal is kifejezésre juttatták azon óhajukat, hogy utólagos megfontolásokkal szeretnének eljutni a X. Szent Piusz Testvériségnek az Apostoli Szentszékkel való teljes közösségéig – írja a Vatikáni Rádió honlapja.

Június 14-i sajtótájékoztatóján Federico Lombardi szentszéki szóvivő leszögezte: a labda most a Testvériség oldalán pattog.

Magyar Kurír