A vatikáni pénzintézet megnyitotta kapuit az újságírók előtt

Kitekintő – 2012. július 3., kedd | 10:18

A Vallási Művek Intézete (IOR) konferenciatermében a pénzintézet főigazgatója, Paolo Cipriani tartott bemutatót mintegy 50 újságírónak.

Június 28-án a sajtótájékoztató után a média képviselői megtekintették azokat a helyiségeket, amelyekben az intézet alkalmazottai folytatják tevékenységüket. A találkozón a résztvevők tájékoztatást kaptak a IOR természetéről, céljáról, az intézet felépítéséről, szolgáltatásairól, jelenlegi helyzetéről, az átlátható vezetést ellenőrző új eljárásokról.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő a sajtó felelőseinek elmagyarázta: azt szeretnék, hogy a találkozó indulási pont legyen a médiával való kapcsolatokat illetően, lehetővé téve, hogy az újságírók közös alapismerettel rendelkezzenek a vatikáni pénzintézet működéséről. Az illetékesek nem csak az IOR igazgatásának nagyobb átláthatóságára törekednek, hanem a kommunikációs kapcsolatokat is erősíteni kívánják, ezért került sor erre a maga nemében első sajtótájékoztatóra.

Paolo Cipriani főigazgató részletes bemutatójában felvázolta az IOR küldetését, ami nem más, mint az ügyfelek által az intézetre bízott, vallási és karitatív célokat szolgáló ingó és ingatlan javak kezelése. Helytelen az IOR-t banknak nevezni, sokkal inkább pénzintézetről van szó. A befektetéseknek nincs spekulatív jellegük, az intézetben nem nyithatnak folyószámlát bankok.

Az intézet alkalmazottainak száma 112, közülük 6-an vannak vezetői státuszban, emellett külső tanácsadókat is foglalkoztatnak. 33 ezren nyitottak folyószámlát az intézetben, amelynek vagyona 6 milliárd euró.

Az IOR szolgáltatásait kizárólag a következő kategóriákhoz tartozó személyek vehetik igénybe: vatikáni dikasztériumok, nunciatúrák, szerzetesrendek, kongregációk, plébániák, egyházmegyék, szentszéki nagykövetségek, továbbá vatikáni alkalmazásban lévő papok vagy világiak.

Az intézetben nem léteznek titkos, vagy névtelen számlák, az IOR nem áll kapcsolatban off-shore, azaz pénzügyi paradicsomnak tekintett országokkal, bankokkal. Kevés aranyfedezettel rendelkezik a New York-i Szövetségi Tartalékbanknál (Federal Reserve). A befektetések nem haladják meg az 5%-ot, mivel az intézet célja a tőke védelme, nem pedig a nyereségrészesedés.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír