Védőoltást mindenkinek! – A Vatikánban elkezdődött a hajléktalan emberek beoltása

Kitekintő – 2021. január 22., péntek | 16:35

Január 20-án elkezdték a Szentszék szállóin gondozott hajléktalanok beoltását. Ezzel konkrét jelét adják annak az elvnek, hogy az oltásnak mindenki számára hozzáférhetőnek kell lennie.

Mario kerekesszékes, az egyik lábát amputálták. A Migliori-palotában lakik, abban a Szent Péter téri épületben, amelyet a Szentatya bocsátott a környéken élő hajléktalanok rendelkezésére. Tavaly éppen az első lezárás előtt veszítette el rokkantsági nyugdíját, és az utcára került; szerencsére itt talált éjszakai szállást. Az oltás után mosolyogva jött ki a VI. Pál teremből: „Most nagyobb biztonságban érzem magam” – mondta.

Carlo Santoro, aki évtizedek óta foglalkozik a Vatikán területén élő hajléktalanokkal, elmondta, hogy a járvány súlyosbította a helyzetüket, a korlátozások idején kevesebb alamizsnát kapnak az utcákon, a boltokban, ezért még nagyobb odafigyelést igényelnek.

Konrad Krajewski bíboros, a Pápai Alamizsnahivatal vezetője személyesen kísérte el az oltásra a hajléktalanokat. A hivatal korábban már rendelt négyezer tesztet a számukra, valamint a világ számos részére juttatott el adományként maszkokat, lélegeztetőgépeket, gyógyszereket. Matteo Bruni szentszéki sajtószóvivő megerősítette: a következő napokban is folytatják a rászorulók beoltását.

Ernesto Olivero, a Sermig (Servizio missionario giovani – Ifjúsági Misszionárius Szolgálat) alapítója így kommentálta a hírt: „Most is csak azt mondhatom, amit Bergoglio pápa megválasztásakor azonnal leírtam a naplómban: Erre a pápára vártunk. Ez a legutóbbi gesztus a sokadik bizonyíték erre.”

Forrás: Vatican News; Famigliacristiana

Fotó: Famigliacristiana

Magyar Kurír

(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria