Véget ért az Ifjúsági Világtalálkozó

Kitekintő – 2016. július 31., vasárnap | 14:51

Július 31-én kétmillió zarándok, köztük mintegy négyezer magyar fiatal számára ért véget az Ifjúsági Világtalálkozó Krakkóban. Ferenc pápa mindenkit meghívott a következő találkozóra, amelyre az európai helyszín után ismét hazánktól távol, Panamában kerül sor.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A világegyház legnagyobb ifjúsági eseménye elérkezett lezárásához, ám Ferenc pápa szavaival élve: az Ifjúsági Világtalálkozó valójában ma kezdődik, és holnap folytatódik, amikor a Krakkóban összegyűlt zarándokok hazatérnek otthonaikba. Ahogy Ferenc pápa fogalmazott: Jézus mindannyiunkhoz el akar jönni, nem áll meg Krakkóban, és arra hív, hogy az evangélium hiteles tanúságtevői legyünk.

A magyar fiatalok, akik Krakkóban és a város környékén található településeken leltek otthonra az elmúlt héten, élő tapasztalatot szereztek nemcsak a lengyel vallásosságról, de a dél-lengyelországi kultúráról és vendégszeretetről is. A szerdától péntekig tartó püspöki katekézisek, a csoportokat kísérő magyar püspökökkel való személyes találkozások, beszélgetések abban segítettek, hogy az Ifjúsági Világtalálkozó témája – „Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmat nyernek” (Mt 5,7) – kézzelfogható valóság legyen a találkozó elmúltával is. Ahogy Beer Miklós váci megyéspüspök, az egyik katekézis vezetője hívta a fiatalokat: konkrét tetteikkel is legyenek az irgalmasság tanúságtevői azon a helyen, abban az élethelyzetben, ahova Isten állította őket.

Ahogy a magyar zarándokokat fogadó egyházközségek vezetői elmondták, az Ifjúsági Világtalálkozó nemcsak a külföldről érkező fiatalokat mozgatta meg, de a vendéglátó plébániákra és településekre is hatással volt. Az Ifjúsági Világtalálkozót több ezer, a világ minden tájáról érkezett önkéntes segítette mind a központi programok, mind az egyházközségekben zajló események során. Az IVT önkéntesei között a magyar fiatalok ott voltak: két hétig tartó munkájukkal előmozdítva a logisztikával, kommunikációval, közlekedéssel, zarándoktájékoztatással kapcsolatos feladatok elvégzését.

A magyar zarándokok magukkal viszik a Lengyelországban szerzett tapasztalatokat, és Ferenc pápa meghívását a következő Ifjúsági Világtalálkozóra, amelyre az európai helyszín után ismét hazánktól távol, Panamában kerül sor.

Forrás: MKPK Ifjúsági Bizottsága

Fotó: Tibély Gergely

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria