Véget ért az ökumenikus imahét Veszprémben

Hazai – 2017. január 27., péntek | 16:39

Márfi Gyula érsek elmélkedésével kezdődött az ökumenikus imahét Veszprémben a református nagytemplomban, január 15-én. A záró imaórán január 22-én a Szent Mihály-bazilikában Szemerei János evangélikus püspök hirdetett igét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A résztvevők a záró áhítaton – a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa kérésének megfelelően – imádkoztak az olaszországi buszbaleset áldozataiért és hozzátartozóikért.

Szemerei János evangélikus püspök Krisztus ösztönző szeretetéről beszélt, mely arra ösztönöz bennünket, hogy mi magunk is kövessük a békességért áldozatra kész Istent, aki Krisztusban saját életét is odaadta értünk. Az imanyolcad első estéjének elmélkedése Krisztus halálától, a halál szomorúságától indult el, az utolsó napon pedig a feltámadás örömteljes híréről szólt az evangélium – tette hozzá Szemerei János. A feltámadással valami új kezdődhet. A gyászban az isteni szeretet kapaszkodót nyújt számunkra. Az evangélikus püspök rámutatott arra, hogy az embernek szüksége van a tapasztalásokra. Megtapasztalni azt, hogy a hitünk mögött valóság, kézzelfogható isteni szeretet van, mely a valóságban gyökerezik. Krisztus feltámadása fordulatot hozott az érzelmekben. A tanítványok a feltámadással erőre kaptak, mert a feltámadás híre az erőforrás. Ezt az erőforrást viszi tovább Egyházunk is, az az Egyház, mely részekre szakadt. A falak lebontása és az összetartozás érzésének felerősítése sürgető feladat. Hiszen közös az Urunk, aki azt akarja, hogy testvérek legyünk! – emlékeztetett beszédében az evangélikus püspök.


Az ökumenikus imaórán részt vett Nagy Károly címzetes apát, kanonok, a Szent Mihály-bazilika plébánosa, László Dezső, a Regina Mundi-plébánia plébánosa, Ebele Ferenc nyugalmazott plébános, Janka Ferenc görögkatolikus parókus, Závodi Zsuzsanna református lelkész, valamint Isó Zoltán és Isó Dorottya evangélikus lelkész.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria