Véget ért a pápa romániai apostoli útja

Ferenc pápa – 2019. június 2., vasárnap | 20:58

Zuhogó esőben búcsúztak a nagyszebeni reptéren összegyűltek Ferenc pápától június 2-án, vasárnap koraeste.

Az időjárási viszonyok újból arra késztették a szervezőket, hogy az eredeti terveken változtassanak, így Balázsfalváról autóval érkezett a Szentatya Nagyszebenbe. Mielőtt elindult volna, találkozott a balázsfalvi helyi roma közösség tagjaival, s beszédet intézett hozzájuk, elítélve a negatív megkülönböztetést. Ugyanakkor történelmi értékű gesztust is tett a közösség felé Ferenc pápa: bocsánatot kért a romáktól az Egyház nevében – amiért „nem tudtunk elismerni, értékelni és megvédeni benneteket”. A találkozó végén a Szentatya köszönetet mondott a találkozásokért, elmondta, hogy úgy jött, mint testvér és zarándok, s a tőle megszokott módon arra kért mindenkit, hogy imádkozzanak érte.

Mire megérkezett a Szentatya, az eső elállt, s szivárvány jelent meg Nagyszeben egén. Ferenc pápát a román nemzeti légtársaság gépe (TAROM) várta, felkészülve, hogy hazavigye Rómába. A reptéren a Szentatya nem tartott hivatalos beszédet, Klaus Iohannis államfő és felesége jelenlétében érkezett, s rövid búcsúzás után pontosan 17:37 perckor gépe felemelkedett a kifutópályáról.

A balázsfalvi boldoggáavatási szentmise végén búcsúzott el a pápa Romániától, nem csupán az jelenlévőktől, hanem mindenkitől, akivel az elmúlt napokban találkozott. Búcsúszavait ITT olvashatják. 

Rómában Ferenc pápa első útja a Szűzanyához vezetett, a Santa Maria Maggiore-bazilikába, ahol a Salus Populi Romani Mária-ikon előtt hálát adott romániai apostoli útjáért.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Romkat.ro; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria