Veni Sanctét ünnepeltek a Gál Ferenc Egyetemen

Hazai – 2020. szeptember 16., szerda | 19:02

Szeptember 11-én tartották a Gál Ferenc Egyetem (GFE) Veni Sancte szentmiséjét a szegedi dómban. A főcelebráns Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök volt, koncelebráltak az egyetem paptanárai, diakónusi szolgálatot végzett Kozma Gábor rektor.

Az intézmény, mely idén augusztusban vált egyetemmé, most kezdi 90. tanévét a szegedi egyházi felsőoktatás 1930-as indulásától számítva. A fenntartó Szeged-Csanádi Egyházmegye pedig a csanádi egyházmegye alapításának 990. évfordulóját ünnepli idén. Szent István király 1030-ban hozott létre püspökséget Csanád központtal, melynek első püspöke Szent Gellért volt.

A Veni Sancte szentmisén hálát adtak mindezért, és Isten áldását kérték az egyetem polgáraira és közösségére, a rájuk váró feladatokhoz pedig a Szentlélek segítségét kérték.

A szentmisét követően az új feladatokra való felkészülés jegyében szólították meg azokat, akik az oktatás, a kutatás területén, illetve tanulmányaik teljesítése során már eddig is kiemelkedőt nyújtottak.

Az egyetemi Szenátus által adományozott elismeréseket, díjakat Kozma Gábor adta át, kifejezve, mennyire fontos a közösség javát szolgáló egyéni teljesítmény. A rektor elmondta, hogy a Gál Ferenc Egyetem jó hírét növelik, az intézmény társadalmi küldetését erősítik a díjazottak, akik tanúságot tesznek Jézus azon szavainak igazságáról, mely szavak az új tanév jelmondatát adják: „Ha valaki közületek nagy akar lenni, legyen a szolgátok, és ha valaki közületek első akar lenni, legyen mindenkinek a szolgája” (Mk 10,43–44). A Gál Ferenc Egyetem díjai az ilyen szolgálatot kitartóan végzőket állítják példának a világ elé, hogy szolgálatuk gyümölcsei így mindenkié legyenek.

A köszöntések a címzetes oktatói kinevezések átadásával kezdődtek, elismerve az oktató-kutató munkában évek óta végzett kiemelkedő tevékenységet. Ezt követően állami és intézményi hallgatói ösztöndíjakat osztottak ki. Címzetes egyetemi tanár kinevezést vehetett át dr. Takács Árpád Békés megyei kormánymegbízott; dr. Polyák Zsolt Békés megyei rendőrfőkapitány; Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója. Gazsó Tibornak, a GFE stratégiai főigazgatójának címzetes egyetemi tanári kinevezését távollétében jelentették be. Címzetes egyetemi docens kinevezésről szóló oklevelet vett át Bíró Gyula, a GFE Gyakorlóintézmény vezetője, egyetemi képzésfejlesztési igazgató, továbbá mesteroktatói kinevezést kapott Moldován-Garas Helga, a GFE Szakképző Intézményének igazgatója.

A legkiválóbb hallgatókat köszöntve Hegyi László kabinetfőnök az Innovációs és Technológiai Minisztérium Felsőoktatásért, Innovációért és Szakképzésért Felelős Államtitkárság képviseletében adta át a miniszter által adományozott Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat, melyet az idén Tapodi Krisztián teológus és Prorok Máté gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatók nyertek el. A tanévnyitón köszöntötték az Intézményi Ösztöndíjban részesült Csikós-Kumbor Dominika Erika (teológus), Földesi Alexandra (ápoló), Dobozi Ildikó (gazdálkodási szakos) és Takács Erika (óvodapedagógus) hallgatókat, valamint a Glattfelder-ösztöndíjas Paskuj Angéla teológus hallgatót.

Forrás és fotó: Gál Ferenc Egyetem

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria