Veres András: A szeretet tartotta a kereszten – Nagypéntek a győri székesegyházban

Hazai – 2024. március 30., szombat | 10:05

Március 29-én, Urunk szenvedésének ünnepén, a kereszthalál órájában Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke nagypénteki liturgiát mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szertartás során felcsendült a passió Szent János evangéliuma szerint. A kórust Horváth Csaba diakónus vezette.

Egyházunk arra hív bennünket, hogy a mai napon Krisztus keresztjét szemléljük, s arról gondolkodjunk – vezette be elmélkedését Veres András püspök. – Krisztus a kereszten mindannyiunkért szenvedett.

Ő bűntelen volt, a mi bűneinket vette magára. A másokért vállalt szenvedés általában tiszteletet vált ki.

Jézus Isten Fiaként vállalta értünk a kereszthalált, ezért lehetünk mi megváltottak, hogy mindnyájan reméljük és várhassuk a boldog beteljesülést. Jézus az emberek iránti szeretetből adta életét: „Senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja barátaiért” (Jn 15,13).

A szeretet saját korlátait meghaladó áldozatokra teszi képessé az embert. Aki szeret, az életét sem vonakodik áldozni a szeretett személyért. Aki szeret, akkor boldog, ha egész valóját adhatja a másiknak. A szülő, a házastárs nem riad vissza attól sem, hogy a szeretetét a végsőkig kifejezze. Szent Ágostontól tudjuk: „Nem a szögek, a szeretet tartotta Jézust a kereszten”. Jézus leszállhatott volna a keresztről, hiszen Isten Fia volt, de ő nem látszatszenvedést vállalt értünk.

Nem színházi előadást tartott, amely után lelépett a pódiumról, és élte tovább az életét. Ő teljesen odaadta önmagát értünk. Az emberek iránti szeretet tartotta őt a kereszten.

Akivel szeretetközösséget vállalok, azt nem hagyhatom cserben, kitartok mellette akkor is, ha az áldozatokkal jár. Ha az apró szenvedések közepette sem okozunk csalódást szeretteinknek, akkor a nagyobb megpróbáltatások idején is ki fogunk tartani.

Imádkozzunk azért, hogy képesek legyünk szeretni, hűségesnek maradni, vállalni az áldozatokat akkor is, ha fáj: Krisztus szeretete így lesz rajtunk keresztül is látható a világban – hangsúlyozta a Győri Egyházmegye főpásztora.

A főpásztor a szertartás zárásaként az Örökimádás kápolnában felállított Szent Sír előtt imádkozott.

Veres András püspök nagypéntek este keresztutat vezetett Győr belvárosában. Az elmélkedések középpontjában a családi élet állt.

A nagypénteki liturgia teljes egészében megtekinthető IDE klikkelve.

Forrás: Győri Egyházmegye Sajtóirodája

Fotó: Ábrahám Kitti

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria