Világelső bravúros műszaki megoldással újult meg az esztergomi bazilika kupolája

Kultúra – 2024. március 1., péntek | 16:30

Közel 40 hónapnyi felújítási munka után teljes pompájában látható az esztergomi bazilika kupolájának belseje. A Nagyboldogasszony és Szent Adalbert-főszékesegyház belső kupolájának restaurálására kidolgozott bravúros műszaki megoldást a világon első alkalommal alkalmazták.

Az új technológiát a korábbi állványépítések tapasztalataira alapozva, de ismeretlen és csak a kivitelezés közben megismert szabályok szerint kellett alkalmazni.

A megvalósítás a – Layher állványrendszer megalkotóitól a szerelést összhangban végző fizikai állványozókig terjedő – harmonikus együttműködést dicséri.

A térállvány fő tartószerkezetének beemelésére 2020. november 11-én került sor, s közel fél évig tartott a belső kupola ívelt felületeinek elérésére szolgáló teljes szerkezet kiépítése.

A restaurátori munkák 2021 júniusában kezdődhettek meg,és  a felújítás egy esztendeje alatt tucatnyiszor átépítették az állványrendszert, hogy minden felület sorra kerülhessen. A félgömb kupolabelsőből  három hónap átszerelés után készítették elő a szerkezetet a következő feladatára.

A felújítás a második és harmadik ütemben összevontan újabb egy év alatt a tamburablakok és az alattuk húzódó aranyozott feliratú kupolagyűrű teljes pompájában való helyreállítását célozta. A munkálatok 2023 szeptemberében fejeződtek be, az újfajta állványzat az elmúlt hónapokban a leeresztésre előkészítve már csak a kész felületek porvédelmére szolgált a templomhajóban folyó munkálatok miatt.

A hatalmas szerkezet leengedése és szétszerelése ismét rendkívüli összehangoltságot és összpontosítást kívánt a kivitelezőktől és a tervező tartószerkezeti szakértőktől.

Az esztergomi bazilika felújított kupoláját immár kívül-belül teljes pompájában megcsodálhatják a látogatók.

Fotó: Mudrák Attila

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria