Világi hívők hősies erényeit ismerte el Ferenc pápa

2018. július 6. péntek 13:27

A Szentatya július 5-én fogadta Angelo Amato bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát. Az audiencia során a Szentatya felhatalmazta a kongregációt újabb dekrétumok közzétételére.

Elismerték Isten szolgája Pietro Di Vitale (Castronovo, Szicília, 1916 – Castronovo, 1940) világi hívő hősies erényeit. Pietro súlyos gyomorbetegségben szenvedett középiskolás kora óta. A palermói szemináriumban tanult, de betegsége miatt haza kellett térnie. A Katolikus Akció tagja és harmadrendi ferences volt. Nagy tisztelettel fordult az Oltáriszentség és Szűz Mária felé. Tanulmányainak szentelte magát, de nem feledkezett meg a szeretetcselekedetekről és az emberek iránti szeretetről sem.

Elismerték Isten szolgája Giorgio La Pira (Pozzallo, 1904 – Firenze, 1977) világi hívő hősies erényeit. Giorgio La Pira 1951 és 1957, valamint 1961 és 1965 között Firenze polgármestere volt. Alapvetően fontos volt számára, hogy „kenyeret és kegyelmet” vigyen az embereknek, vagyis hogy válaszoljon a hit kérdéseire és az anyagi szükségletekre egyaránt. Egyetemi tanár, tudós, a Keresztény Demokrata Párt képviselője, miniszter, a hit és ima embere volt. 1951-ben közbenjárt Sztálinnál a koreai békéért, 1964-ben pedig az USA-ba utazott az etnikai kisebbségek polgári jogairól szóló törvény miatt. 1965-ben Hanoiban Ho Shi Minnel találkozott a vietnami béke érdekében. Mindenkit lenyűgözött a szegények iránti szeretete és alázata. Kora főbb világi vezetőivel szemben egy vaságyon aludt egy egyszerű szerzetesi cellában a domonkosok kolostorában.

Elismerték Isten szolgája Alexia González-Barros y González (Madrid, 1971 – Pamplona, 1985) világi hívő hősies erényeit. A fiatal lány 14 évesen halt meg rákbetegségben, számos operációt követően. Szenvedését felajánlotta az Egyházért, a pápáért és másokért.

Végül elismerték Isten szolgája Carlo Acutis (London, 1991 – Monza, 2006) világi hívő hősies erényeit. Carlo általános iskolás korában került mély kapcsolatba a hittel. Felhasználta evangelizálásra a világhálót is: mindössze 14 éves volt, amikor virtuális kiállítást szervezett az eucharisztikus csodákról az interneten. Központi szerepet töltött be életében az Eucharisztia, a rózsafüzér és mások szeretete. Gyorslefolyású leukémiában halt meg.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
adventi-imaestet-tartott-nyolc-boldogsag-kozosseg
Adventi imaestet tartott a Nyolc Boldogság Közösség

Advent elején minden évben megrendezik a budapesti Nyolc Boldogság Közösség imaestjét. Idén december 8-án, szombaton dicsőítéssel, szentségimádással készültek Krisztus születésének ünnepére a budapesti Örökimádás-templomban.

18:48
csillagtestverek-ejszakaja-kaposvaron-92719
Csillagtestvérek éjszakája Kaposváron

Az elhunyt gyermekekre emlékezve imádkoztak advent második vasárnapján, december 9-én este a kaposvári Kossuth téren, a csillagtestvérek éjszakáján.

19:59