Visszaállították Nepomuki Szent János szobrát Szentjobbon

Külhoni – 2023. május 28., vasárnap | 17:03

Nepomuki Szent János míves barokk szobrát a budapesti A-Híd Zrt. által kezdeményezett és támogatott, valamint Varga Zoltán Zsolt szobrászművész, kőrestaurátor által végzett helyreállítása után, május 19-én 11 órakor ünnepélyes keretek között állították vissza a szentjobbi római katolikus templom udvarára. A szabadtéri műalkotást Böcskei László nagyváradi megyéspüspök áldotta meg.

A megjelenteket Májernyik Mihály apátplébános köszöntötte. Beszédet mondott Zatykó Jácint polgármester; Csepreghy Nándor, a magyarországi Építési és Közlekedési Minisztérium parlamenti államtitkára; Sal László, a budapesti A-Híd Zrt. vezérigazgatója és Meleg Vilmos, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Saját versét mondta el Varga Zoltán Zsolt restaurátor, illetve felléptek a Vadvirág Népdalkör tagjai és a szentjobbi iskolások – számolt be az eseményről Facebook-oldalán Ciucur-Losonczi Antonius.

A 18. századtól kiemelkedően fontos alakja volt Közép-Kelet-Európa népi vallásosságának Nepomuki Szent János, a gyónási titok vértanúja. A csehországi származású, késő középkori vértanú pap tisztelete Prágából indult és Habsburg uralkodók kezdeményezésére az egész birodalom területén elterjedt.

A főként utak mentén, kereszteződésekben vagy hídfőknél elhelyezett Nepomuki Szent János-szobrokból csak a Kárpát-medencében több ezret tart számon a művészettörténeti kutatás. Ezek többsége súlyosan megrongálódott vagy elpusztult a 20. századi egyházüldözések évtizedeiben. Erre a sorsra jutott volna az egykor Szentjobb község piacterén álló, 18. századi kőszobor is, amelyet gondos kezek menekítettek be a falu római katolikus templomának kertjébe, ahol a közelmúltig állt, dacolva az idő múlásával. 

Forrás: Romkat.ro; Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Facebook-oldala

Fotó: Ciucur-Losonczi Antonius

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria