Visszatért Pécsre egy különleges ősnyomtatvány

Kultúra – 2015. február 16., hétfő | 14:31

Újra a Pécsi Egyházmegye tulajdonába került Roberto Caracciolo „Beszédek a szentek dicséretéről” című, 15. századi prédikációskötete, melyet február 25-én mutatnak be a Dóm-kőtárban – tájékoztat az egyházmegye.

Értékes ősnyomtatvány került vissza nemrég Pécsre. Az itáliai Roberto Caracciolo műve, az 1489-ben Velencében kiadott Beszédek a szentek dicséretéről (De laudibus sanctorum) című prédikációs kötet valaha Pécsen használatos példánya újra a püspökség tulajdonában van, amelyet az érdeklődők, valamint a sajtó munkatársai február 25-én tekinthetnek meg.

A Roberto Caracciolo szentbeszédeit tartalmazó latin nyelvű ősnyomtatvány elsősorban pécsi vonatkozása miatt lehet kiemelkedő fontosságú: egy pécsi prédikátor tulajdonát képezte a 15. század végén. Egykori tulajdonosától nemcsak széljegyzetek maradtak fenn a kötet lapjain, de a nyomtatvány végén található nyolc kézzel írott lap is az ő betoldása. A ferences prédikátor feltehetően Pécs hivatalos hitszónoka volt az 1490-es évek derekán. Kézírásos prédikációvázlatai a hazai prédikációtörténet egyedülálló dokumentumát képezik. 

A kötetet február 25-én 15 órakor Udvardy György megyéspüspök, valamint Tóthné Radó Cecília és Sarbak Gábor irodalomtörténészek mutatják be a Dóm-kőtárban.

Fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria