Webnővér segít az otthoni ápolásban

Hazai – 2014. január 29., szerda | 10:51

Laikus, hétköznapi embereknek szóló, az otthoni ápolás alapvető ismereteit átadó tudásanyagot tett közzé az interneten a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az ingyenesen elérhető WebNővér honlap oktatófilmjei és szakmai tanácsai a gondoskodásra szoruló idős emberek, fekvőbetegek, sérültek ellátásához nyújtanak gyakorlati segítséget.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat megalakulása óta arra törekszik, hogy az idős emberek minél tovább maradhassanak a saját környezetükben. Ott, ahová emlékeikkel kötődnek, ahol ismerős emberek veszik körül őket, s ahol még feladatok várnak rájuk. Sokan úgy tekintenek rájuk, mintha más dolguk már nem lenne, minthogy kitöltsék a hátralévő idejüket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a tőlük kapott bölcsességre. Az idősek Istentől rendelt feladata a tudás átadása. Ha közösségen kívül élik le utolsó éveiket, nem tudják átadni élettapasztalataikat a következő generációnak.

Magyarországon a Máltai Szeretetszolgálat honosította meg a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. A karitatív szervezet számos, az otthoni életet megkönnyítő programot dolgozott ki, önkéntes csoportjai pedig negyedszázada látogatják a magukra maradt idős embereket. Legújabb fejlesztése a kétéves munka eredményeképpen összeállított internetes oktató program és tudásbázis, a WebNővér program.

A www.webnover.hu honlapon szakemberek szolgálnak gyakorlatias ápolási tanácsokkal. Az oldalra feltöltött csaknem félszáz oktatófilm mozdulatról mozdulatra haladva mutatja be a legfontosabb tevékenységeket, és a leggyakrabban előforduló ápolási feladatokat. A szolgáltatási térképen ki-ki megkeresheti a lakóhelyéhez legközelebb eső ellátó intézményeket, de válaszra találhatnak a lelki támogatást keresők, vagy a diétás receptet kereső érdeklődők is. Ha valaki azt szeretné megtudni, hogyan lehet egy fekvőbeteget erőlködés nélkül átemelni a kerekesszékbe, hol kölcsönözhet állítható kórházi ágyat, esetleg kádliftet, vagy csak arra kíváncsi, mások hogyan tudták feldolgozni ezt az élethelyzetet, hasznos segítséget kaphat a honlapot szerkesztő szakemberektől.

A WebNővér projekt az Európai Unió Central Europe programja támogatásával valósult meg. A pályázati támogatásnak köszönhetően a weboldal legfontosabb felületei a jövőben hét további európai nyelven is elérhetőek lesznek.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat/Magyar Kurír