Jaruzelski – egy ellentmondásos személyiség katolikus tükörben

Nézőpont – 2014. május 29., csütörtök | 17:55

Wojciech Jaruzelski május 25-én, vasárnap hunyt el Varsóban több év betegeskedés után, 89 éves korában. Ellentmondásos személyiségéről és a katolicizmushoz való viszonyáról a Catholic Herald, a Catholic News Service és számos más hírportál közölt írásokat a napokban.


Wojciech Polak, Gniezno újonnan kinevezett érseke úgy fogalmazott Jaruzelski halálával kapcsolatban: senkinek nincs joga egy másik ember életét megítélni – írja a Catholic Herald.

Wojciech Jaruzelski, lengyel tábornok 1981-től miniszterelnök és a párt főtitkára volt, aki az ellenzéktől tartva hadiállapotot hirdetett ki 1981-ben, majd 1989-ben az ő felügyeletével zajlott le a kommunista korszak békés lezárása.

„Az örök élet dimenziója sokszor feltárul az élet utolsó pillanataiban azok előtt is, akik odáig elutasították – mondta az érsek. – A sebek, amelyeket ez az ember okozott, megmaradnak. De azt is tudjuk: csak Istentől nyerünk megbocsátást és gyógyulást.”

Jozef Michalik, Przemysl érseke, aki tíz évig volt a püspöki konferencia elnöke, rendszeresen imádkozik Jaruzelskiért. „Az ő személyét különösen nehéz megítélni – mondta. – Amikor valaki átlépi az öröklét küszöbét, csak Isten tudja megítélni, milyen lélekkel teszi azt. Valószínűleg a szerencsétlen kimenetelű cselekedeteinket Isten teljesen máshogy látja és máshogy ítéli meg.”

Jaruzelski 1923-ban, katolikus családban született, majd egyházi iskolába járt Varsó külvárosában. Amikor Sztálin 1939-ben annektálta Kelet-Lengyelországot, Jaruzelski családja a kommunista megszállás elől Litvániába menekült. Miután a Szovjetunió megtámadta a balti államokat is, a délnyugat-szibériai Bijszkbe deportálták őket. Édesapja a koncentrációs táborból való szabadon bocsátását követően vesztette életét. Amikor a szovjetek elkezdték a lengyel egységek felállítását a Vörös Hadseregben, Jaruzelski a legelső önkéntesek egyike volt. Lovas felderítőként szolgált, a II. világháború végén részt vett Berlin ostromában is.


A háborút követő években katonai iskolákat végzett és csatlakozott a Lengyel Kommunista Párthoz. 33 évesen a legfiatalabb tábornok volt Lengyelországban, 1968-ban megkapta a honvédelmi miniszteri tárcát – 1968-ban ő vezette a lengyel katonai erőket a Csehszlovákia elleni intervencióban. 1970-ben ő volt a honvédelmi miniszter, amikor fegyverrel verték le a balti kikötőkben a munkássztrájkot.

1981-ben hadiállapotot hirdetett ki, amikor az országot megbénították a Szolidaritás által szervezett sztrájkok – 1989-ben pedig tárgyalóasztalhoz ült a Szolidaritás vezetőivel. A több hónapig tartó tárgyalások alapjaiban változtatták meg a lengyel társadalmat, Jaruzelski pedig 1990-ben lemondott tisztségéről, s 1991-ben nyugdíjba vonult.

Nyugalomba vonulását követően számos, a kommunizmus évei alatt elkövetett bűncselekmény vádjával kellett szembenéznie, 2011-ben végül egészségi állapotára való tekintettel felfüggesztették az ellene folyó eljárásokat.


A ’90-es évektől kezdve többször pozitívan nyilatkozott az Egyházról, amely „nemes és gyönyörű” eszméket tanít és amely segített megőrizni a lengyel nemzeti identitást. Tiszteletét fejezte ki II. János Pál pápa iránt is, akivel folyamatosan konfliktusban állt az 1980-as években, és azt mondta: a marxizmus és a kereszténység között több rokon vonás található szociális és erkölcsi vonatkozásban.

Lech Wałęsa, a Szolidaritás egykori vezetője otthonában kereste fel a már halálos beteg Jaruzelskit.

A KAI lengyel katolikus hírügynökség emlékeztet rá, hogy Jaruzelski próbálta felvenni a diplomáciai kapcsolatot a Vatikánnal, de közeledési kísérleteit visszautasították az 1989-es demokratikus fordulatig. A hírügynökség szerint a tábornok soha nem vett részt egyházi szertartásokon, még édesanyja katolikus temetése alkalmával sem volt hajlandó belépni a templomba. Mindazonáltal szoros kapcsolatban állt az Egyházzal, a ’80-as években engedélyezte a miseközvetítéseket, templomok építését, és halála előtt magához vette az oltáriszentséget.

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria