X. János lett az új, ortodox antiókiai pátriárka

Kitekintő – 2012. december 22., szombat | 9:55

Jean Yazigi nyugat-európai metropolitát december 17-én választották meg ortodox antiókiai pátriárkának. Elődje, IV. Ignác, 92 éves korában, december 5-én hunyt el Libanonban. Az eddig Párizsban élő, új pátriárka székhelye Szíriában lesz, ahol egyházának 1,3 millió híve él.

Az utódlás kérdésének ilyen gyors megoldása is jól jelzi a közel-keleti ortodoxok igyekezetét. A 92 éves IV. Ignác halála után két héttel már meg is választották utódját, az 57 éves Jean Yazigi metropolitát, aki X. János néven Antiókia és a keleti világ 158. ortodox pátriárkája lett.

A gyors döntést természetesen a szíriai kaotikus helyzet tette szükségessé, hiszen az ortodox egyház 1,8 millió híve közül 1,3 millió Szíriában él. Az eddig több mint 40 ezer áldozatot követelő, 21 hónapja tartó konfliktus miatt sok keresztény az ország elhagyását fontolgatja, mert nem látnak más kitörési lehetőséget a szakadék szélén álló rendszer és a számos iszlamistát tömörítő lázadók szorításából.

X. János gyors megválasztását az is nagyban segítette, hogy a bejrúti Balamand kolostorban összegyűlő püspökök a személyét illetően hamar egyetértésre jutottak. Jean Yazigi az utóbbi négy évben nyugat- és közép-európai metropolitaként teljesített szolgálatot, a székhelye pedig Párizsban volt. Személyét a választó püspökök alkalmasnak ítélték arra, hogy ezekben a nehéz időkben az antiókiai egyházat vezesse. Egyik közeli munkatársa különösen spirituális személyiségnek írta le, aki igen járatos az ortodox teológia kérdéseiben, és tökéletesen ismeri a szíriai helyzetet.

Jean Yazigi egy szíriai kikötővárosban, Latakiában született, és 1978-ban szerzett diplomát ortodox teológiából a Balamand Egyetemen. 1983-ban doktorált teológiából a tesszaloniki egyetemen Görögországban, és ugyanebben az évben szentelték pappá. 1981-től liturgiaismeretet tanított a balamandi Damaszkuszi Szent János Intézetben, ahol két ciklus idejére dékánná is kinevezték. 1993-ban közösséget alapított a Szent György pátriárka- kolostorban Szíria nyugati részén. Előbb Hoszn püspöke lett, majd 2008-ban Európába hívták metropolitának.

Az új pátriárka így beszélt a keresztények jelenlétéről az arab világban: „A mi egyházunk is hordozza a közép-keleti országok keresztjét, és osztozik az itt élő emberek szenvedésében. Nekünk is feladatunk tanúsítani, mennyire szomjazzák ezek az országok az igazságot.”

X. János beiktatásának helye és ideje egyelőre bizonytalan. A hagyomány szerint a ceremóniának a damaszkuszi patriarkális katedrálisban kellene zajlania, de lehetséges, hogy a jelenlegi feszült helyzetben az antiókiai patriarkátus inkább egy libanoni templomot választ majd, ahol a többi patriarkátus és a Vatikán delegációi is teljes biztonságban megjelenhetnek.

La Croix/Magyar Kurír