Zuppi bíboros a kínai külügyminisztérium képviselőjével találkozott Pekingben

Kitekintő – 2023. szeptember 15., péntek | 15:52

Matteo Maria Zuppi bíboros, az Olasz Püspöki Konferencia elnöke, Ferenc pápa különleges megbízottja szeptember 14-én találkozott Pekingben Kína eurázsiai ügyekért felelős különmegbízottjával, akivel az ukrajnai háborús helyzetet vitatták meg. A találkozón hangsúlyozták: együtt kell működni a párbeszéd előmozdításán a béke keresése érdekében.

A Szentszék bejelentette, hogy Matteo Maria Zuppi bíboros Pekingben találkozott Li Huival, Kína eurázsiai ügyekért felelős külügyminisztériumi különmegbízottjával. A Szentszék szeptember 14-én, csütörtök délután kiadott közleményében azt írta, hogy az ukrajnai békét kereső pápai követ „nyílt és szívélyes légkörben” találkozott a kínai különmegbízottal.

A találkozón megvitatták „az ukrajnai háborút és annak drámai következményeit, hangsúlyozva, hogy egyesíteni kell az erőfeszítéseket a párbeszéd előmozdítására és a békéhez vezető utak megtalálására”.

A Szentszék közleménye hozzátette, hogy a két megbízott az élelmiszer-biztonság kérdésével is foglalkozott, „abban a reményben, hogy hamarosan garantálható lesz a gabonaexport, különösen a leginkább veszélyeztetett országokba”.

Az olasz bíboros küldetése elsősorban a párbeszédre irányul, 2022 februárja óta folytat tárgyalásokat az orosz–ukrán háború középpontjában álló országok politikai és egyházi képviselőivel. Zuppi bíboros korábban június 5–6-án Kijevbe, június 28–29-én Moszkvába, július 17–19-én pedig Washingtonba utazott.

Látogatásai során a bíboros a misszió humanitárius szempontjait és a béke elérésének fontosságát hangsúlyozta.

Forrás és fotó: Vatican News angol nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria