275 éves a soproni Szent Orsolya-iskola

Kishírek – 2022. november 8., kedd | 10:55

Október 21-én szentmisével vette kezdetét a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium jubileumi ünnepségsorozata Sopronban.

A bécsi Niggelné Gangl Mária belső sugallattól vezérelve 1731-ben gondolta úgy, hogy orsolyita iskolát alapít Sopronban. Ennek érdekében a tehetős özvegy épületeket vásárolt a belvárosban. Amikor a feltételek adottak voltak, letelepedtek a nővérek. Az iskola alapítását Mária Terézia hagyta jóvá, és 1747. szeptember 1-jén megkezdődött az oktatás. Az évek során egy zegzugos, de hangulatos épületegyüttes alakult ki, mely ma, a 275. évi jubileumra – patináját megőrizve, a huszonegyedik századi kihívásoknak megfelelve, kívül-belül megújulva – régi-új fényében tündököl.

Október 21-én, az Orsolya-napon szentmisével vette kezdetét a jubileumi ünnepségsorozat. Finta József iskolalelkész mutatta be a szentmisét reggel 8 órakor a tornateremben, az 5–12. évfolyamosok részvételével.

A szentmisét a 11. évfolyamosok október 23-i megemlékezése követte.

Az alsó tagozatban lázas készülődés előzte meg a jubileumi Orsolya-napot. Az ünnepi alkalomra rajzpályázatot hirdettek; a legszebb alkotásokból kerítéskiállítást nyílt az iskola utcafronti részén.

Az ünnepet a kisebbek közös barkácsolással kezdték; a nagyobb diákok számára iskolatörténeti csapatversenyt rendeztek.

10 órakor az iskola főépületében ünnepi szentmise volt, amelyen a kiskórus is hozzájárult a szentmise zenei szolgálatához.

A szentmise után az 1–2. osztályosok az óvodásokkal együtt koncerten vettek részt: T. Horváth József zenész és Jacsó Erika fuvolaművész előadásában költők, soproni költők megzenésített verseit hallgathatták a gyerekek, akik a találóskérdések, a közös éneklés és táncolás által aktív részesei lehettek a programnak. A nagyobbak, akik az előző napon megtekintették az Orsolya téri épület római fürdőjét, egy bemutató keretében kaphattak bepillantást a kor történelmébe és az akkor élő katonák életébe. A napot közös ünnepség és a rajzpályázat díjkiosztója zárta.

Az 5–7. évfolyam a Toldi című mozifilm vetítésén vett részt; a 8. évfolyam sportprogram részese volt; a 9. évfolyam múzeumpedagógusok segítségével a belváros nevezetességeivel ismerkedett; a 10. évfolyam egy, Szent II. János Pál életéről készült játékfilmet tekintett meg.

A 11–12. évfolyam diákjai a díszteremben kerekasztal-beszélgetést hallgathattak meg. Kovács András igazgató moderálásával az újraindulás időszakának emlékeit idézték fel az akkori főszereplők: Pápai Lajos nyugalmazott megyéspüspök, Finta József egykori iskolalelkész és Farkas Károlyné nyugalmazott igazgatóhelyettes.

Ezt követően az iskola történetét és tárgyait bemutató kiállítás nyílt meg, valamint emléktáblát avattak.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye; Szent Orsolya Római Katolikus, Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium

Fotó: Aszódi Réka, Gönczöl Szabolcs, Horváth Gréta, Taschner Domonkos, Zagyvai Csenge/Szent Orsolya-iskola, Sopron

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria