Hagyományőrző napot szervezett Münchenben a magyar katolikus közösség

Kishírek – 2019. július 12., péntek | 14:30

Második alkalommal rendezte meg a müncheni Magyar Katolikus Egyházközség a magyar hagyományőrző napot július 7-én.

A nap fő célja volt, hogy közösségbe gyűjtse a Münchenben és annak környékén élő magyar családokat, és lehetővé tegye számukra, hogy a magyar kultúra kincseit még inkább megismerve erősítsék identitásukat.

A város közelében fekvő vaterstetteni Reitsberger Hofra érkező vendégeket színes program várta, melynek előkészítését és koordinálását Szarvas Erzsébet, az egyházközség lelkipásztori munkatársa végezte.

A nap szentmisével kezdődött, melyet Merka János, a müncheni Magyar Katolikus Egyházközség plébánosa mutatott be. Köszöntő szavaiban kiemelte, hogy egy ilyen hagyományőrző nap a magyar kultúra ápolása mellett azt is lehetővé teszi, hogy Istennel a templom falain kívül, a természetben találkozzunk.

A lelki táplálékot követően a résztvevők a nap folyamán megkóstolhatták a magyar gasztronómia remekeit, és bepillantást nyerhettek a legkülönfélébb kézműves mesterségek – hímzés, nemezelés, kosárfonás, bőrözés, gyöngyfűzés és fakanálfestés – világába.

A délutáni kulturális programsorozat a nemrég alakult Nürnbergi Magyar Borklub borbemutatójával vette kezdetét. Ezt követően a müncheni Magyar Katolikus Egyházközség kötelékében működő különböző csoportok mutatkoztak be egy-egy produkcióval. A Bébi-Mami Kör vezetője mondókázásra hívta az édesanyákat és gyermekeiket, majd az egyházközség egyik fíliájának, az erdingi magyar közösségnek dalköre örvendeztette meg népdalcsokorral a közönséget. Ezt követően közismert opera- és operettrészleteket, valamint musicalbetétdalokat hallhattak a jelenlevők, a Léghajó Meseszínház szórakoztatta a gyermekeket, majd a néptáncé és népzenéé volt a főszerep. A több évtizedes múltra visszatekintő Komámasszonyok Néptánccsoport bonchidai, a Regös Néptáncegyüttes tanárai pedig magyarpalatkai táncokat mutattak be. A nap zárásaként maguk a jelenlévők is táncra perdülhettek.

Az esemény idén is Magyarország Müncheni Főkonzulátusának védnöksége alatt és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

Szöveg és fotó: Taczman Andrea, Körösi Csoma Sándor-program

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria