Héderváron újraéledt a Szent Peregrinus-szentmise hagyománya

Kishírek – 2023. május 11., csütörtök | 14:32

Szent Peregrinus közbenjárását kérve mutattak be szentmisét május 1-jén a szent nevét viselő hédervári kápolnában. A szervita szent tiszteletére a napóleoni háborúk után épült kápolna a Szigetköz szívében.

Isten szolgája Bálint Sándor néprajztudós Ünnepi kalendárium című művében 1975-ben azt írja: „Hédervár népe a szent nevenapján még a közelmúltban is évről évre körmenetben szokta fölkeresni a kápolnát.” Néhány évvel ezelőtt újraéledő hagyományként évről évre tartanak szentmisét a hédervári kápolnánál Szent Peregrinus április 27-i ünnepe alkalmából.

Idén május 1-jén Vereb Zsolt, a budapesti piarista rendház házfőnöke, korábbi hédervári plébániai kormányzó mutatott be ünnep szentmisét.

Szentbeszédében többek között arról szólt, hogy Peregrinus fiatal korában eminens volt, igyekezett mindenben kitűnni. Amikor szülővárosa szembe került a pápával, az érkező legátust a város lakói megverték, még Peregrinus is megütötte. Nem kellett volna így tennie, mégis a tömeggel együtt cselekedett. Peregrinus megbánta tettét, és belépett abba a szerzetesrendbe, amelyben a legátus is szolgált. Történjék bármilyen téves döntés, annak csúfos következményével, Isten megbocsát a bűnbánónak, és újult erővel indulhat útnak.

Az igazi nagyságot az adja meg, ha le tudunk hajolni az elesettekhez, akikhez valójában küldetésünk van Istentől – utalt Ferenc pápa magyarországi látogatása alkalmából elhangzott szavaira a korábbi hédervári plébániai kormányzó. – Peregrinus is ebben vált naggyá: segített a bajbajutottakon, éhezőkön, betegeken.

Peregrinus élete végén jobb lábát fekély lepte el, amputálni kellett. Elfogadta a keresztet. A műtét előtti éjszaka egy csodás látomásban volt része, a feszületről lehajolt hozzá Krisztus. Ezt ő úgy értelmezte, hogy Isten új küldetést szánt neki – hangzott el a prédikációban.

Amikor Isten kegyelmeit megtapasztaljuk, Isten közel jön hozzánk, mint a Tábor hegyén. A kegyelmi élményekből táplálkozva még nagyobb örömmel és elszántsággal tudjuk betöltetlen azt a küldetést, amire meghívott minket Isten. A kereszténységet nem ládikóban kell őrizni, hanem missziós küldetésünk van. Jó példa erre, hogy a szomszédos településen, a Mosoni-Duna túloldalán, Mecséren is építettek Szent Peregrinus tiszteletére egy kápolnát a héderváriak példájára. Legyünk olyan közösség, amely vonzó mások számára – hangsúlyozta szentbeszéde végén Vereb Zsolt atya.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye; Hédervári Római Katolikus Plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria