NEK-programsorozat a Győri Egyházmegye óvodáiban – KÉPRIPORT

Kishírek – 2020. november 4., szerda | 13:12

Az elmúlt tanévben a Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve programsorozatot hirdetett meg katolikus óvodák számára. A kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Óvoda, a soproni Szent Orsolya Óvoda, a csornai II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Óvoda is csatlakozott a programhoz.

Kapuváron októbertől márciusig minden hónapban megvalósítottak egyet a Katolikus Pedagógiai Intézet által ajánlott programok közül: evangéliumi idézetek feldolgozása, karácsonyi bábjáték, rajzpályázat, „vándor Biblia”. A szervezés és a részvétel mind a pedagógusok, mind a gyerekek és a szülők lelki javát szolgálta.

***

A soproni Szent Orsolya Katolikus Óvoda szintén csatlakozott a felkészülési évhez. A 2019/2020-as nevelési évben a havonta megvalósítandó „feladatok” adták a nevelőmunka vezérvonalát.

A Szent Erzsébet-napi kenyérsütés kapcsán például kicsik és nagyok egyaránt átérezhették a jószívűség, az önzetlenség, a megsegítés, a szolgáló szeretet örömét. Az adventi koszorúk készítése és megáldása, a karácsonyi ünnepvárás során átélt meghitt koncertek, a békés készület mind közelebb hozták a gyermekek szívéhez az ünnep igazi titkát. Az óvoda védőszentje, Árpád-házi Szent Margit ünnepére Jézus a barátom címmel rajzpályázatot hirdettek. A nagycsoportos gyermekek képes Bibliát készítettek együtt.

* * *

A csornai II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvodában is igyekeztek olyan élményeket biztosítani a gyermekek és szüleik számára, amelyek szélesítik hitbéli ismereteiket és útravalóul szolgálhatnak életük útvesztőiben. A programok összeállítása során igyekeztek az óvodapedagógusok körültekintően eljárni, hogy gyerekek és szülők egyaránt megszólítva érezhessék magukat.

***

A győri Prohászka Ottokár Orsolyita Óvoda nevelőtestülete is örömmel csatlakozott a programsorozathoz, hiszen a nevelés legalsó lépcsőjeként fontosnak tartják a családok közösséggé formálását és az Egyház nagy családjához való kapcsolódását. Az óvónők közül mindenki kibontakoztathatta képességeit a programok szervezése és lebonyolítása során, és a szülők is szívesen bekapcsolódtak. Fontos cél volt a gyerekek hitének megalapozása, a közösség erősítése, és az, hogy megérezzék, jó nekik együtt lenni a Mennyei Atya családjában, az Eucharisztia közösségében.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria