Óvodások látogatása a szanyi Szent Anna-kápolnánál

Kishírek – 2021. május 27., csütörtök | 15:14

Május 10-én a szanyi Szent Anna Katolikus Általános Iskola és Óvoda tagóvodájába járó gyerekek nevelőikkel ellátogattak a Szanyban található Szent Anna-kápolnához.

Az óvoda 2019 őszén csatlakozott a szanyi Szent Anna Katolikus Iskolához négy telephellyel. Szany mint székhelyintézmény négy csoporttal, Rábacsanak, Rábaszentandrás, Egyházaskesző egy-egy vegyes életkorú csoporttal alkotja a nagy családot.

A megalakulás után számos közösségi program – sportnap, Assisi Szent Ferenc ünnepe, Márton-nap, adventi programok, közös kirándulások, templomlátogatások stb. – várta a gyermekeket. Ezen sorozatnak vetett véget a koronavírus-járvány, amely elszigetelte egymástól a telephelyeket.

A járványhelyzet idén sem tette lehetővé, hogy anyák napja alkalmából a gyermekekkel a Szent Anna-kápolnához zarándokolva felköszönthessék az édesanyákat és nagymamákat.

Az óvoda jeles zöld napján, a madarak és fák ünnepén, május 10-én az intézmény népes családja végre útra kelhetett. Hosszú idő után újra találkozhattak, hálát adva Istennek, hogy ismét együtt tölthetik ezt az időt. A vidékiek és a kicsik autóbuszokkal, a nagyok kerékpárral érkeztek a Móric-erdőn keresztül a szanyi Szent Anna-kápolnához.

Henczel Szabolcs atya elmesélte a Szent Anna-kápolna építésének történetét. Hangsúlyozta, hogy Szent Anna nagyanyai oltalmazó szeretete, figyelme, törődése, támogatása mindig mögöttük áll, terelgeti életüket.

Sok gyermekek már előzetes ismeretekkel, saját élménnyel rendelkezett a kápolnáról, mindamellett örömmel fedezték fel a kápolna környékét, a készülő keresztutat.

Hazaindulás előtt a gyermekek, majd a felnőttek közös éneke alatt a nyári melegben, az ősfák és a vadkörtefa árnyékában újra átélhették, hogy jó együtt lenni, és érezhették Szent Anna, égi Nagyanyánk gondoskodó szeretetét – írta beszámolójában Kovácsné Varga Tünde tagintézmény vezető. – Fontos a gyermekek számára, hogy felfedezhessék, megtapasztalhassák, szűkebb és tágabb környezetüket, megismerhessék a teremtett világot.

Az élményekkel teli óvodás hétköznapok megteremtése az intézmény egyik sajátossága, emellett igazán hálásnak érzik magukat, hogy a Szent Anna-kápolna helyszíne lehet az óvodai életnek.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Kovácsné Varga Tünde tagintézmény vezető

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria