Tankonyhát alakítottak ki az egri Andrássy-iskolában

Kishírek – 2023. december 1., péntek | 10:29

Húsz évvel ezelőtt indult a turisztikai ágazati képzés az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégiumban. Az e képzéshez szükséges tankonyhát alakítottak ki az oktatási intézményben, a fenntartó, Egri Főegyházmegye támogatásából. A tankonyhát Czibere Zsolt iskolalelkész áldotta meg november 29-én.

Rozmán Éva, az iskola igazgatója elmondta: a két tanítási nyelvű képzés végzős diákjai szállodavezetőként vagy turisztikai irodák vezetőjeként tudnak elhelyezkedni.

2020-ban történt egy szakképzési törvényváltozás, amely a turisztika ágazatot összevonta a vendéglátással. Az a gondolat vezérelte ezt, hogy azok a diákok, akik a turisztika területén tanulnak, minden szegmensét ismerjék meg a turisztikának, és legyenek tisztában azzal, hogy vendéglátás nélkül nincs turisztika – ismertette az oktatási intézmény vezetője.

Ennek megfelelően az egri szakiskolában a 10. évfolyam végén tanuló diákoknak egy ágazati alapvizsgát kell tenniük, amely elméleti tudás számonkéréséből, egy portfólió bemutatásából és meghatározott ételek elkészítéséből áll. Az ehhez nélkülözhetetlen tankonyha iskolán belüli kiépítése valósult meg az intézményfenntartó, Egri Főegyházmegye támogatásából.

A beruházás során megújult az elektromos hálózat; konyhaszekrényekkel és különféle háztartási eszközökkel, gépekkel szerelték fel a tantermet, melyben a diákok a tanév kezdetétől gyakorolják a szükséges ismereteket.

A tankonyhát november 29-én, szerdán áldotta meg Czibere Zsolt, az egri Andrássy iskolalelkésze.

Szöveg: Pap Ildikó

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Szent István Televízió/Vozáry Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria