„A halál szaga vesz körül minket” – Éhínség fenyeget Gázában

Kitekintő – 2024. március 24., vasárnap | 15:45

A helyzet nagyon súlyos, óráról órára rosszabbodik Gázában. Az AgenSIR olasz katolikus hírügynökség Gabriel Romanellit, a gázavárosi Szent Család katolikus plébánia vezetőjét kérdezte, aki megerősítette, hogy a lakosságot éhínség fenyegeti.

„Keresztény híveink hisznek és reménykednek Jézus Krisztusban. Hónapok óta szüntelen kálváriát élnek meg. Az övezet többi lakosához hasonlóan ők is nagy csalódottságot éreznek: nem látják a béke horizontját, az erőszak végét. A konfliktus már több mint 32 ezer emberéletet követelt, köztük 12 ezer gyermekét. A becslések szerint még legalább 8 ezer ember van a romok alatt” – nyilatkozta az egyetlen gázai katolikus plébánia vezetője, aki Jeruzsálemben tartózkodik.

A háború október 7-i kitörése óta nem tudott hazamenni, de Jeruzsálemből folyamatosan figyelemmel kíséri híveit, akik hónapok óta menekültként élnek a plébánia területén, más otthonukat vesztett keresztényekkel együtt, összesen mintegy hatszázan. Mindent elvesztettek a bombázásokban.

„A minap – meséli a plébános, a Megtestesült Ige Intézetének argentin származású misszionáriusa – a helyettesem, a Gázában tartózkodó Juszef Aszad atya azt mondta nekem: »Abuna, el sem tudja képzelni, mekkora fájdalmat élünk át, mennyire kétségbeesettek az emberek.

A halál szaga vesz körül minket – érezzük, erősen, mindenütt.

Törmelékhegyek, szemétdombok temetnek be minket, a csatornák átszakadtak. Az eső folyton esik, és bár ez egyrészt áldás, másrészt ront a higiéniai állapotokon, mert nagy páratartalmat okoz, ami a nap melegével együtt előhozza a törmelék alatt mindenfelé oszladozó holttestek szagát... Mindezek ellenére mindennap imádkoznak a békéért, szenvedéseiket, nélkülözéseiket felajánlják a tűzszünetért és a túszok szabadon bocsátásáért.«”

Úgy tűnik, hogy diplomáciai fronton valami elindult az Egyesült Államok és Izrael közötti egyeztetések újrakezdésével, hogy tárgyaljanak az esetleges tűzszünetről. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint egy izraeli küldöttséget várnak Washingtonba, hogy megvitassák a rafahi hadművelet alternatív megközelítését is.

„A plébánián lassú az élet, nehéz kijutni, mert nagyon veszélyes – mondja Romanelli. – Nem jutott el mindenkihez a humanitárius segély, amit az USA és más országok a levegőből dobtak le, sem az, amely a tengeren érkezett”. A plébániára nem jutott belőle, néhány hívőnek azonban sikerült lisztet szereznie, így a pékségben újra elkezdődött a kenyérsütés. Ez nagy áldás az otthonukat vesztett emberek számára. A (Jeruzsálemi) Latin Patriarkátus is segítséget nyújt. Reményeink szerint visszatérhetünk a heti kétszeri sütéshez.”

Ebben a légkörben ünnepelte a plébánia Szent József ünnepét, aki a közösség szinte minden csoportjának védőszentje. „A cserkészcsoportunk is Szent Józsefről kapta a nevét – mondta a plébános –, őt kértük, hogy járjon közben a Szentföld békéjéért, az azonnali tűzszünetért. Imádkozunk, hogy Jézus közelgő húsvétja melegítse fel a hatalmasok szívét, tegye készségessé a békére és az együttélésre.”

Az UNICEF Közel-Keletért és Észak-Afrikáért felelős regionális igazgatója, Adele Khodr szerint az éhínség a küszöbön áll. „Megdöbbentő, hogy a világ nem tesz semmit, miközben egyre több gyermeket fenyeget a lassú halál. Azonnal meg kell nyitni minden határátkelőt, hogy a humanitárius segélyek szabadon bejuthassanak”. Az Oxfam szintén riadót fújt, katasztrofális mértékű éhezésről beszél Gázában. Paolo Pezzati, az Oxfam Olaszország humanitárius válságokért felelős szóvivője szerint „még soha nem láttunk ilyen súlyos helyzetet ilyen rövid idő alatt kialakulni. Néhány napon belül a Gázai övezet északi részén élő lakosságnak valódi éhínséggel kell szembenéznie, és ez a helyzet tűzszünet és humanitárius beavatkozás nélkül hamarosan a déli részen is bekövetkezik.

Sok gyermek már most is éhezik, miközben a nemzetközi közösség tétlen marad. December óta majdnem megduplázódott az éhínség szélére sodródott emberek száma”.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: AgenSIR

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria