„Szelíd ember volt” – Olaszországban halálra vertek egy nigériai mozgóárust az utcán

Kitekintő – 2022. augusztus 2., kedd | 18:33

A Marche tartományban található Civitanova városának egyik papja, Mario Colabianchi ismerte Alika Ogorchukwut, a 39 éves nigériai férfit, akit július 29-én gyilkoltak meg: egy férfi rátámadt az utcán, mások pedig végignézték, ahogyan halálra veri, volt, aki videóra is vette. 39 éves volt, házas, egy kisfiú apja.

A gyilkosságot követő vasárnap, július 31-én a fermói egyházmegyében, amelynek területén a népszerű üdülőhely, Civitanova található, a vasárnapi szentmiséken nem mondtak homíliát. „Alika meggyilkolása után plébániáink a csendet választják: engedjük, hogy az eset sebet ejtsen a szívünkön, és megrendítsen minket. Imádkozunk az áldozatért és közel vagyunk azokhoz, akiket fájdalommal és félelemmel tölt el, ami történt” – olvasható az egyházmegye közleményében, amelyben elítélnek minden erőszakot és óva intenek a bosszútól.

Azon a délutánon sokan voltak az I. Umberto sugárúton Civitanovában. Elszabadult az őrület. A nigériai mozgóárus súgott valamit egy arra haladó párnak, amit a férfi rossz néven vett. Veszekedés kezdődött, a férfi ütni kezdte Alikát, aki kiáltozott. A támadó a nigériai férfi mankóját (amelyet egy 2021-ben történ baleset miatt kellett használnia) használta fegyvernek. Akkor sem hagyta abba a verését, amikor áldozata már a földön feküdt: ráugrott, a fejét az aszfalthoz verte. Valaki ismételgette: „Így megölöd.” Amikor Alika nem mozdult, kihívták a mentőket, de már nem lehetett megmenteni az életét. A támadó később elmondta, hogy valami bókot mondott a barátnőjére, és ő ettől elvesztette a fejét.

„Szelíd ember volt, nálam is kopogtatott, és én a részemről segítettem neki, és beszélgetésünkben emlékeztettem arra, hogy nem elég a nyakában hordani a rózsafüzért, következetesen meg kell élni a keresztény hitet. Manapság az emberek rettegnek attól, hogy belekeveredjenek valamibe, de én azt hiszem, alapvető döntést kell hoznunk az erőszakmentesség és a gyengék felé irányuló figyelem mellett” – mondta el Mario Colabianchi atya. „A félelem megrendezetté, látványossággá válik, és ez már nem más, mint az erőszak lelkületének felmagasztalása” – kommentálta a plébános azt a jelenetet, amely során halálra verték a nigériai férfit a város központjában. A marchei kisváros minden lakóját megrendítette az eset. A világhálón pedig közben terjed az a videó, amelyet valaki felvett az általános közöny közepette: „…ahelyett, hogy közbelépett volna, lefilmezte a szörnyűséget.”

Az igazságszolgáltatásnak működnie kell, tette hozzá, de ahhoz, hogy legyőzzük a gonoszt, nem szabad alávetni magunkat a bosszú logikájának – emelte ki. – Különösen fontos ez ebben az időben, amikor elkerülhetetlen, hogy „az emberi kapcsolatok építésének útján járjunk, a jót keressük, a befogadás lelkületével éljünk, lebontva a barát/ellenség besorolást, a felsőbbrendűség érzését, hogy a testvériség és a kiengesztelődés magvait hintsük el”. Ebben a posztcovid időben a plébános mélyen meg van győződve róla, „ahhoz, hogy magunk mögött hagyjuk a világjárványt, amely szó szerint elszigetelődésre ítélt minket, és erőfeszítéseket kellett tennünk annak érdekében, hogy elviseljük egymást, újra kell szőnünk az egészséges és pozitív kapcsolatok szövetét, annak tudatában, hogy az ember a legfontosabb. Az emberek ma soha nem látott módon elhagyatottnak, elhanyagoltnak érzik magukat. Az ellenszer az, ha felvesszük a ritmust és felebarátai leszünk másoknak, vállaljuk, hogy meghallgatjuk, kísérjük az embereket (gyakran csak csendben), a mások iránti testvériségben és barátságban élünk.”

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Agensir; Avvenire

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria