Nigériában több mint ötvenezer keresztényt öltek meg 2009 óta iszlamista szélsőségesek

Kitekintő – 2023. április 20., csütörtök | 12:33

Az Intersociety által kiadott Vértanúságot szenvedett keresztények Nigériában című jelentés szerint az elmúlt 14 évben 52 250 keresztényt gyilkoltak meg Nigériában a Boko Haram terrorszervezet iszlamista felkelésének 2009-es kitörése óta – derült ki egy nigériai nem kormányzati szervezet által április 10-én közzétett jelentésből.

A Vértanúságot szenvedett keresztények Nigériában című jelentést a Nemzetközi Polgári Szabadságjogok és Jogállamiság (Intersociety) nevű, nigériai székhelyű kutató és nyomozó jogi szervezet tette közzé, amely 2010 óta figyeli és kivizsgálja az állami és nem állami szereplők által folytatott vallási üldöztetés és erőszak formáit Nigériában.

Az Intersociety megállapításai szerint az elmúlt 14 évben legalább 52 250 nigériai keresztényt gyilkoltak meg brutálisan iszlamista fegyveresek, közülük több mint 30 ezer személyt Muhammadu Buhari volt nigériai elnök nyolcéves elnöksége idején, akit hivatali ideje alatt gyakran kritizáltak, hogy nem tesz eleget az országban tapasztalható növekvő bizonytalanság leküzdésére.

Ugyanebben az időszakban 18 ezer keresztény templomot és 2200 keresztény iskolát gyújtottak fel. Körülbelül 34 ezer mérsékelt muszlim is meghalt iszlamista támadásokban. A 2023-as kilátások sem tűnnek jobbnak, az év eleje óta több mint ezer Krisztus-hívőt öltek meg. Ugyanebben az időszakban legalább 707 keresztényt raboltak el, csak az észak-nigériai Niger államban több mint 200 emberrablást regisztráltak, ebbe bele értendő, hogy 2023. március 14-én több mint száz keresztényt raboltak el Adunuban (Paikoro önkormányzati terület). Legalább 101 keresztényellenes emberrablást jegyeztek fel Kadunában, míg az érintett államok között szerepel Katsina, Taraba, Edo, Ogun, Nassarawa, Kwara, Kogi, Borno, Yobe, Adawama Bauchi, Enugu, Imo, Kebbi, Gombe, Bayelsa és Cross River.

Keresztények élete forog kockán nemcsak a Boko Haram, hanem a szélsőséges iszlamista csoportokhoz csatlakozott fulani muszlim pásztorok miatt is. A támadások tömeges erőszakos kitelepítésekhez vezettek. Körülbelül ötmillió keresztény kényszerült elhagyni lakóhelyét, és menekülttáborokban talált menedéket Nigériában, valamint a régió más országaiban – áll az Intersociety jelentésében.

A dokumentum megerősíti, hogy a keresztények számára Nigéria az egyik legveszélyesebb hellyé vált Afrikában. Ez állt az Open Doors, a világ üldözött keresztényeit támogató felekezetközi alapítvány januárban kiadott jelentésében is. Eszerint a világszerte vértanúhalált szenvedő keresztények 89 százaléka Nigériában hunyt el. A Szükséget Szenvedő Egyház (ACN) katolikus jótékonysági szervezet hangot ad a hitük miatt üldözött keresztények ezreinek Nigériában. Az üldözött katolikus híveket és más keresztényeket támogató pápai alapítvány legutóbbi éves jelentésében arról számolt be, hogy 2021 januárja és 2022 júniusa között több mint 7600 nigériai keresztényt gyilkoltak meg.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria