A francia püspökök a miniszterelnökkel tárgyaltak, hogy a szentmisék újra nyilvánosak lehessenek

Kitekintő – 2020. november 18., szerda | 13:19

Jean Castex francia miniszterelnök és Gérald Darmanin belügyminiszter november 16-án találkozott a francia püspöki konferencia elnökével, Éric de Moulins-Beaufort reimsi érsekkel és Hugues de Woillemont püspökkari titkárral, valamint az országban jelen levő más vallások magas rangú képviselőivel.

A megbeszélésre azt követően került sor, hogy az elmúlt hétvégén országszerte tüntetéseket szerveztek: hívek csoportjai gyűltek össze templomaik előtt, és azt kérték a hatóságoktól, hogy tegyék lehetővé nyilvános szentmisék bemutatását. A kormány szerint a körülmények ezt nem teszik lehetővé.

„A jelenlegi egészségügyi körülmények nem teszik lehetővé a nyilvános vallási szertartások újraindítását” – fogalmazott Jean Castex miniszterelnök. Ugyanakkor felkérte a belügyminisztert, hogy együttműködve a vallások képviselőivel „haladéktalanul dolgozza ki azokat az előírásokat, amelyek december elsejétől lehetővé teszik a szertartások ellenőrzött újraindítását”. Ám hozzátette: „feltéve, hogy az egészségügyi körülmények ezt megengedik” – tájékoztat a találkozó után a francia püspöki konferencia által kiadott sajtóközlemény.

Az újraindítással kapcsolatban a francia püspöki konferencia már bemutatta azokat a részletes egészségügyi protokollokat, amelyek a lehető legbiztonságosabb körülményeket garantálják. Hamarosan ismertetik azokat a szabályokat is, amelyek más lelkipásztori tevékenységek újrakezdését is lehetővé teszik a hívők jelenlétével, mint például a hittanórák és a lelkipásztori tanácsok megtartása.

„A miniszterelnök hangsúlyozta: a kormány szándéka, hogy megteremtse a legjobb higiéniai és egészségügyi körülményeket a karácsonyi időszakra” – olvasható a francia püspökök sajtóközleményében.

A találkozón jelen levő más vallási vezetőkkel együtt a két katolikus képviselő a miniszterek elé tárta a hívek határozott várakozásait. A püspöki konferencia tudatában van „sok hívő csalódottságának és türelmetlenségének, de meggyőződése, hogy a katolikusok szembe tudnak nézni ezzel a várakozással és e hiánnyal. A kormány felelősséget vállal az ország egészségügyi helyzetéért, és el kell fogadnunk, hogy ebben nekünk is szerepünk van. Tiszteletben tartva az egészségügyi előírásokat, az Egyház részt vállal a nemzet erőfeszítésében, hogy leküzdje a járványt” – zárul a francia püspöki konferencia sajtóközleménye.

*

Tüntetések, imák, rózsafüzér és szlogenek. Húsz francia városban az elmúlt hétvégén katolikusok százai gyűltek egybe, esőben, templomaik előtt, hogy a hívek részvételével bemutatott szentmisék újraindításának lehetőségét kérjék a politikai és a polgári hatóságoktól. Az államtanács döntése után vonultak utcára, amely elutasította a francia püspöki kar fellebbezését a nyilvános szentmisék felfüggesztése ellen. A tüntetéseket a „Pour la Messe” (A szentmiséért) elnevezésű társulat (https://www.pourlamesse.fr) hirdette meg, amely azért jött létre, hogy a nyilvános szentmisékért küzdjön. A szervezet petíciót indított, amellyel közvetlenül Emmanuel Macron köztársasági elnökhöz fordul a nyilvános szentmisék engedélyezéséért.

„Elnök úr, a nizzai támadás után imádkozni szeretnénk! Egy olyan pillanatban, amikor a katolikusok kerülnek célpontba ebben az országban, szeretnénk eltemetni halottainkat, megkeresztelni gyermekeinket, elkísérni betegeinket és körbe venni papjainkat. Mert az ember nem csak kenyérrel él, szeretnénk összegyűlni és imádkozni”

– fogalmaznak felhívásukban.

Az internetes petícióhoz már több mint százezren adták aláírásukat. A francia belügyminiszter a hétvégi tüntetésekre Twitter-üzenetben válaszolt: „Megértem fájdalmukat.” Egyben bejelentette a hétfőre összehívott találkozót a vallások képviselőivel, hogy „áttekintsék a vallás gyakorlásának lehetséges módjait, amelyek összhangban vannak a higiéniai és egészségügyi feltételekkel”.

*

Franciaországban november 3-án függesztették fel a hívek részvételével tartott szertartásokat, miután a kormány újabb megszorító intézkedéseket hozott a Covid-19-járvány második hullámának visszaszorítására. A döntést később az államtanács is megerősítette, és egyben elutasította a püspökök fellebbezését. Egyelőre december elsejéig nem lehet nyilvános szentmisét bemutatni Franciaországban. 

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria