A házasságról szóló tanítás változatlan az anglikán egyházban

Kitekintő – 2023. január 28., szombat | 17:01

Az Anglikán Közösség (a nemzeti anglikán egyházak nemzetközi társulása) legmagasabb szintű tanácskozása, a Lambeth Conference legutóbbi ülése ismét napirendre vette az azonos nemű párokkal szemben tanúsítandó egyházi viszonyulás kérdését. A vitákat követően január 17-én az anglikán püspökök kollégiuma döntést hozott a kérdésben.

Az anglikán egyház nem fogja megváltoztatni tanítását, mely szerint azonos nemű személyek számára nem biztosítja a házasság lehetőségét, de engedélyezi az ilyen párok megáldását.

A döntést egy Szeretetben és hitben élni elnevezéssel megszervezett hatéves folyamat előzte meg, amelynek során az anglikán egyház „az emberek meghallgatására és  megkülönböztetésre” törekedett. A The Tablet című katolikus hetilap beszámolója szerint Sarah Mullaly londoni püspök, a munkacsoport vezetője szívből köszönetet mondott a megkülönböztetési folyamat minden résztvevőjének, akik „rendkívül személyes kérdésekkel és szilárdan gyökerező meggyőződésekkel” foglalkoztak.

Az anglikán egyház tanításának megváltoztatásához mind a klérus, mind a laikusok, mind a püspökök részéről kétharmados többségre lett volna szükség, ez azonban nem állt fent.

Justin Welby canterburyi érsek, az anglikán egyház tiszteletbeli vezetője így nyilatkozott a döntés után: „Nincs kétségem afelől, hogy a javaslatunk egyesek szemében túlságosan messzire megy el, mások szemében viszont nem elég radikális; azt remélem azonban, hogy a döntésünket nagylelkűen fogja fogadni mindenki, azt keresve, ami az egész egyháznak a javára van. Az Anglikán Közösség nagy többsége számára megkérdőjelezhetetlen a házasságról alkotott hagyományos felfogás: nemcsak a püspökök, hanem egész egyházuk számára is, beleértve azokat a társadalmakat is, amelyekben élnek.”

Forrás és fotó: Vigilia Szerkesztőség Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria