A kongói püspökök tiltakoznak az ország lebénítása ellen

Kitekintő – 2020. október 23., péntek | 17:23

„Mélységesen elszomorít minket a politikai szereplők vérlázító közönye, miközben az ország a csőd szélén áll” – jelentették ki a Kongói Demokratikus Köztársaság püspökei a Fides hírügynökségnek küldött levelükben, melyben beszámoltak a politikai krízis és annak következményei miatt kialakult patthelyzetről. „A koalíció bénultsága az ország életének minden területét eléri és megmételyezi.”

Amikor a kongói nép leírhatatlan nyomorban sínylődik, melyet a koronavírus-járvány is súlyosbít, a kormánykoalíció pártjai arra fordítják energiájukat, hogy kiszámítsák, miként helyezkedjenek a 2023-as választások idején, s így megtarthassák vagy visszaszerezhessék a hatalmat

– írják a püspökök a plenáris ülésük lezárultával közzétett üzenetükben.

A helyzetet tovább rontják ezenkívül „a törzsek és közösségek konfliktusai, amiket gyakran maguk a politikai szereplők szítanak és mérgesítenek el, akik a saját érdekeiket előtérbe helyezve a közügyek kezelésében feláldozzák a rátermettség és az érdemek szerinti megítélést”.

A politikai krízis – melyhez hozzáadódik a határozatképtelenné vált Alkotmánybíróság patthelyzete is – tovább mélyíti a súlyos gazdasági válságot „a lakosság vásárlóerejének drasztikus csökkenésével, s ezáltal a szegénység és a munkanélküliség növekedésével. Az ország a bányászatra is támaszkodhatna,

ám számos más ágazathoz hasonlóan ezt is átszövi a korrupció, s a nép helyett csak néhány ember, multinacionális vállalat és fegyveres bűnözőcsoportok húznak belőle hasznot”.

„A biztonsági helyzet továbbra is lesújtó, főleg az ország keleti részén, Ituri, Észak- és Dél-Kivu, valamint Tanganyika tartományokban.

Látjuk a helyiek lemészárlása, a területek elfoglalása és a természeti források feletti kontroll megszerzése árán végrehajtott elnéptelenítési stratégiát”

– nyilatkozták a püspökök, akik határozottan elítélik a társaikat – Dieudonné Uringit, Bunia püspökét és Sébastien Muyengót, Uvira püspökét – ért halálos fenyegetéseket. Az utóbbi hónapokban mindketten felszólaltak a Kongói Demokratikus Köztársaság „balkanizációja” ellen. Szerintük ugyanis külföldi hatalmak törzsi konfliktusokat és a lázadásokat gerjesztenek, hogy kongói földeket szerezzenek maguknak, s kiaknázzák azok gazdagságát.

Hogy kilábaljanak ebből a helyzetből, a püspökök arra buzdítják az ország lakosait, ne legyenek restek, maradjanak éberek az Alkotmány tiszteletében. „Éljünk a választáshoz való jogunkkal, ne hagyjuk megfosztani magunkat a jogtól, hogy mi válasszuk meg a vezetőinket és magunk irányítsuk országunk sorsát!”

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás és fotó: Fides hírügynökség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria