A lagosi érsek felemelte szavát a közösségi médiában terjedő uszítás ellen

Kitekintő – 2020. november 3., kedd | 16:28

Alfred Adewale Martins lagosi érsek sajtóközleményt adott ki, amelyben elítél minden erőszakot, és arra hívja a fiatalokat, hogy ne hallgassanak a közösségi médiában terjedő, viszályt szító üzenetekre. Az országban lezajlott tüntetések kapcsán arra kéri a nigériai kormányt, hallgassa meg a demonstrálók kéréseit.

„Napok óta egy provokációsorozat tanúi vagyunk, melyet olyan emberek terjesztenek a világhálón, akik haszonlesésből az etnikai és vallási megosztottság tüzét szítva zavart és káoszt okoznak. Olyan videók keringenek, melyekben arra szólítják az igbókat [Afrika egyik legnagyobb etnikai csoportja, melynek tagjai főként Nigéria délkeleti részén élnek – a szerk.], hogy 48 órán belül hagyják el Nigéria délnyugati részét, mások egy felgyújtott ökumenikus központról vagy a szélsőségesek által megtámadott mecsetről szólnak. Ezek a hírek mind légből kapottak vagy legalábbis nem igazoltak, ám elég, hogy fent keringenek az interneten, s ezzel újabb káoszt okoznak, amelyre a hazámnak ebben a kényes időszakban már tényleg nem volna szüksége. Ezért a lagosi főegyházmegyében úgy döntöttünk, közbelépünk, és riadót fújunk.” Lagos érseke, Alfred Adewale Martins e szavakkal magyarázta a Fides hírügynökségnek azt a döntést, hogy kemény hangvételű sajtóközleményt adtak ki az elmúlt hetekben kezdődött, az etnikumok és vallások közötti feszültségeket szító megnyilvánulások ellen.

„Amint azt a dokumentumban is megírtuk, nagyon aggódunk e zavaros helyzet miatt, ami megnehezíti vagy tévútra viszi az új Nigéria felé vezető utunkat. A lagosi főegyházmegye felemeli hangját, hogy elítélje a megosztottságot szító magatartást, és arra kéri a fiatalokat, ne engedjék, hogy eluralkodjon rajtuk a gyűlölet, különösen ebben az időszakban.” A Lagosban, Nigéria kereskedelmi központjában élő egyház a város és az egész ország számára különösen kényes időszakban hallatta hangját.

Nagy felháborodást váltott ki a rendőrök reakciója a fiatalok által Lagosban és az egész országban szervezett tüntetések során. A szervezők a biztonsági erők reformját és más radikális reformokat követeltek az országban. Az erőszak október 20-án lövöldözéssel érte el a tetőpontját, melynek következtében számos tüntető megsebesült, az Amnesty International szerint tizenketten életüket vesztették.

„Az emberek sok éve panaszkodnak a rendőrség különleges egységeinek módszerei miatt” – magyarázta az érsek. „Beszámoltak brutalitásról, túlkapásokról, sérülésekről, halálesetekről, nem beszélve a kiterjedt korrupcióról. Az utóbbi hetekben rengeteg fiatal ment ki az utcákra, hogy tüntessen az erőszak ellen és reformokat követeljen. A tüntetéseket a legapróbb részletekig megtervezték, s a fiatalok nagyon szépen, teljesen békésen viselkedtek; hoztak magukkal ételt, amit szétosztottak az ország minden részéről érkezett résztvevők között. Világos kérdéseket tettek fel a kormánynak, amely kezdetben oda is figyelt ezekre, és megígérte, hogy választ ad majd rájuk.

Ám miután a kormány késlekedett a válaszadással, a tüntetések október 20-ig tovább zajlottak; ekkor a hadsereg fegyverrel lépett fel. Fontos volna különbséget tenni a békés tüntetések és az azokat követő erőszakos cselekmények és fosztogatások között. Az eseményt ugyanis éppen azért szervezték, hogy nemet mondjanak az erőszakra. Mára az összecsapások véget értek (október 21-én 24 órás kijárási tilalmat rendeltek el), ahogy a tüntetések is. A kormány azonban nem hagyhatja figyelmen kívül a történteket, különösen a kórházban ápolt sebesülteket” – hangoztatta érsek.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides

Fotó: Vatican News; Lafedequotidiana.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria