A latin-amerikai püspöki karok felhívást tettek közzé az Amazonas-régió védelmére

Kitekintő – 2019. augusztus 25., vasárnap | 20:01

A Latin-amerikai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CELAM) felhívását követően Latin-Amerika egyes püspöki konferenciái is hallatják hangjukat az Amazonas-régió védelmében.

A Földünk egyik tüdejét jelentő amazóniai esőerdőben a tűzvész Brazília és Bolívia után immár Paraguayra is kiterjedt, ahol a Chaco-régióban 40 ezer hektár erdő és legelő borult lángba. Brazília, Mexikó és Paraguay püspöki konferenciái felhívásukban sürgetnek a szükséges intézkedések meghozatalára az esőerdő védelmében. Jair Bolsonaro brazil elnök a hadsereget küldi a térségbe és ígéretet tett, hogy nem lesz tolerancia a gyújtogatók irányába. Donald Trump amerikai elnök segítséget ajánlott fel az amazóniai tüzek megfékezésére. A brazil elnököt azonban kritika érte a vészhelyzet kezelése miatt a G7-államok vezetői részéről Biarritzból. Angela Merkel német kancellár azt kérte, hogy a G7-országok fogalmazzanak meg világos üzenetet az amazóniai tűz felszámolására.

„Az abszurd tűzvészek és más bűntettek, mint a fosztogatások megfelelő állásfoglalást és sürgető intézkedéseket igényelnek – olvasható a brazil püspökök jegyzékében, amely Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájára hívja fel a figyelmet. – Itt az ideje, hogy kiegyensúlyozottan és felelősen szóljunk, döntsünk és cselekedjünk annak érdekében, hogy mindenki felvállalja Amazónia védelmének nemes küldetését. Ezt a környezet, a helyi lakosság, az őslakosok tiszteletben tartásával kell véghez vinni, akik a testvéreink. Enélkül mindenki helyrehozhatatlan károkat szenved.” A brazil főpásztorok az Amazónia témájával foglalkozó püspöki szinódusban a remény jelét és fontos iránymutatások forrását látják. Emellett hatékony politikai cselekvésre szólítanak fel. „Sürgetően fontos, hogy az amazóniai országok kormányai, különösen is Brazília komoly intézkedéseket vezessenek be a Föld ökológiai egyensúlyában meghatározó régió, az Amazonas megmentésére. Nem az irracionalitás, az ítéletekben és szavakban megnyilvánuló mellébeszélés pillanata ez.” A brazil püspöki konferencia elnöke videofelhívásában arra buzdított, hogy mindenki emelje fel a hangját.

A mexikói püspöki konferencia társadalmi pasztorációs bizottsága komoly aggodalmának adott hangot az Amazonas-régióban kialakult helyzet miatt. „Felemeljük hangunkat és egyesítjük mindazokéval, akik szívükben érzik közös otthonunk fájdalmát és halálát” – írják levelükben a főpásztorok. A politika közbelépését kérik, hogy a kormányok, amelyeknek a kezében van a megoldás e tüzek elleni küzdelemben, sürgősen cselekedjenek. Egyesíteni kell az erőket. A püspökök továbbá hangsúlyozzák: „az amazóniai katasztrófa arra emlékeztet minket, hogy Földünk veszélyben van, mert közös otthonunkban minden mindennel összefügg”. Végül pedig arra buzdítanak, hogy „meg kell változtatni a technokrata modellhez kötődő önző és pusztító magatartásformákat”.

A paraguayi püspökök is megszólaltak a vitában és támogatják a Latin-amerikai Püspöki Konferenciák Tanácsának az állásfoglalását. Lelki közelségüket fejezik ki az érintett lakosság felé, amelyet erősebben sújt a tűzvész pusztítása, mint a paraguayiakat. Az egész bolygóra kiterjedő károkat okoznak ezek a tüzek – hívják fel a figyelmet a főpásztorok. Utalnak az Amazonas-régióval foglalkozó püspöki szinódus munkadokumentumára és emlékeztetnek arra, hogy a kiselejtezés kultúrája milyen súlyos hatással van Földünkre. „Meggyőződésünk, ahogy a CELAM vezetőinek is, hogy az amazóniai országok kormányainak, elsősorban Brazília és Bolívia hatóságainak, az ENSZ-nek és a nemzetközi közösségnek az egység és a szolidaritás jegyében azonnali intézkedéseket kellene hozniuk bolygónk tüdejének megóvására” – hangsúlyozzák a paraguayi püspökök. Végül Ferenc pápa szavait idézik a péteri szolgálatának megkezdésekor bemutatott szentmiséjének homíliájából: „Azt kérem mindazoktól, akik gazdasági, politikai és társadalmi téren felelős szerepet töltenek be, és minden jóakaratú embertől, hogy legyünk a teremtett világ, a természetbe vésett isteni terv védelmezői. Védelmezzük a másik embert, a környezetet. Ne hagyjuk, hogy a pusztítás és a halál jelei kísérjék világunk útját!”

Brazíliában található az Amazonas esőerdeinek körülbelül 60 százaléka. Ennek sérülése súlyos következményekkel járhat a globális éghajlatra és az esőzésekre. A brazil űrkutatási ügynökség adatai szerint idén az erdőtüzek száma Brazíliában 83 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor. Ehhez hozzájárul, hogy idén az ország őserdői ezer négyzetkilométernél is több területet veszítettek el az erdőirtás következtében. Ez 68 százalékkal magasabb, mint tavaly, és ezeket az adatokat jelentős mértékben tovább fogja rontani, a mostani tűz – írja az Euronews.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria