A Pápai Magyar Egyházi Intézet közössége Ravennába és Loretóba zarándokolt

Kitekintő – 2023. május 10., szerda | 13:40

Május első hétvégéjén a Pápai Magyar Intézet ösztöndíjasai és munkatársai zarándoklaton vettek részt, Ravennába és Loretóba utaztak.

Ravenna a történelem, a kultúra és a művészet igazi ékszerdoboza, nyolc műemléke az UNESCO-világörökség része, amelyek között a San Vitale-bazilika a leghíresebb. A város 5-6. századi jelentőségét tanúsítják az ókori késő keresztény és bizánci épületekben található értékes mozaikok. Ha valaki közelről szeretne gyönyörködni a mozaikok szépségében, akkor ennek legjobb módja a 6. század elején épült bizánci San Vitale-bazilika megtekintése – Ravenna szívében áll, kőhajításnyira az óváros nevezetességeitől. A templom mellett található Galla Placidia mauzóleuma, amely az 5. századból való és egyike Ravenna legrégibb épületeinek. Galla Placidia Arcadius és Honorius kelet- és nyugat-római császárok féltestvére volt, az ő számára készült a mauzóleum, lenyűgöző dekorációval és mozaikjelenetekkel. A városban található ariánus, valamint ortodox keresztelőkápolnák mennyezete a Jordán vizében megkeresztelkedő Krisztust ábrázolják, mindkettő a világörökség része. A város ékességei a Sant’Apollinare Nuovo és a Sant’Apollinare in Classe bazilika, amelyeket szintén a bizánci korból származó eredeti mozaikok díszítenek.

Miután a résztvevők végigjárták Ravenna legszebb és legfontosabb műemlékeit, rövid kitérőt tettek San Marino felé. A történelmi városközpontból csodálatos látvány tárul az Adriai-tengerre és Olaszországra is.

A vasárnapot az egyik legősibb Mária-kegyhelyen, Loretóban töltötték. A bazilikában a helyi magyar közösség néhány tagjával együtt ünnepelték a szentmisét, majd volt lehetőségük az elcsendesedésre, egyéni imára is. A bazilika legfőbb ékessége és kincse Szűz Mária názáreti háza. A hagyomány szerint 1291-ben, amikor a keresztes lovagokat kiűzték Palesztinából, Szűz Mária házának első részét angyalok átszállították előbb Tersattóba, majd Loretóba. A kutatások és tanulmányok megerősítik azt a feltevést, hogy a Szent Ház köveit hajóval szállították Loretóba az Epiruszban uralkodó Angeli család kezdeményezésére.

Az ebédet követően közösen elimádkozták a loretói litániát a Szűzanya háza mellett, és így indultak vissza Rómába.

Forrás és fotó: Pápai Magyar Intézet

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria