A pápát százezrek üdvözölték Havannába érkeztekor

Kitekintő – 2015. szeptember 20., vasárnap | 20:01

A szentszéki szóvivő szerint százezrek köszöntötték Ferenc pápát az utak mentén, amikor a havannai repülőtérről a kubai főváros nunciatúrájára tartott nyitott autóján – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A 20 km-es útszakaszon a pápamobilon állva, jobbra és balra integetve viszonozta a szeretetteljes és lelkes fogadtatást a Szentatya.

A pápa szombaton este a nunciatúrán zárt körben vacsorázott. Vasárnap helyi idő szerint délelőtt 9 órakor, magyar idő szerint délután 3 órakor szentmisét mutatott be a Forradalom téren Havannában. A szertartás kezdete előtt a Kubában jelen levő más felekezetek képviselőivel találkozott A szentmisén részt vett Raul Castro, kubai elnök és Cristina Kirchner argentin államfő, aki az alkalomra érkezett Kubába. A helyi püspöki konferencia szóvivője szerint több mint 500 ezer hívőt vártak a pápai szertartásra. Remény, öröm és hála jellemzi a hívek lelkületét a pápa iránt.


A pápai oltár mögött hatalmas felirat hirdette az út mottóját: az Irgalmasság misszionáriusa. Mellette Ferenc pápa és Boldog Kalkuttai Teréz anya képe látható fekete-fehérben, mindketten gyermekeket és betegeket simogatnak meg. A nagy kubai politikai felvonulásoknak helyet adó tér hátterében Che Guevara hatalmas képe látható. Az alkalomra egy nagy Krisztus képet is kifüggesztettek a térre. A szentmise végén Ferenc pápa egy csoport kubai kisgyermeket elsőáldozásban részesített. Ez egyben szimbolikus jelentőséggel bír a helyi egyház számára. Ferenc pápa ezzel is hangsúlyozta, hogy a hit átadását a gyermekkorban kell kezdeni.

Lombardi szentszéki szóvivő a pápa egészségi állapotára irányuló újságírói kérdésre válaszolva elmondta: „A Szentatya jól van, mert ha csinálni tudja azokat a dolgokat, amelyeket látunk, jól kell, hogy legyen. Egyetlen beteg embernek sincs ennyi energiája, hogy azt véghez vigye, amit a pápa csinál.”

Vasárnap délután 4 órakor, magyar idő szerint este 10 órakor Ferenc pápa udvariassági látogatást tesz Raul Castro kubai elnöknél. Ezt követően 5 órakor vesperást tart a püspökökkel, papokkal és szerzetesekkel a Szeplőtelen fogantatás székesegyházban, majd este fél 7-kor a kubai fiatalokat köszönti a Felix Varela kubai papról elnevezett kulturális központban.

Meg nem erősített hírforrások szerint ezen a napon kerül sor Ferenc pápa és Fidel Castro magántalálkozójára. Az idős, beteg volt kubai államfőt a Szentatya keresi fel otthonában egészségi állapota miatt. XVI. Benedek pápa 2012-ben kubai látogatása során szintén találkozott Fidel Castróval.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria