A vallási kisebbségek védelmét követelik pakisztáni keresztények egy lelkész meggyilkolása után

Kitekintő – 2022. február 10., csütörtök | 15:05

A vallási kisebbségek határozott védelmét követelték helyi keresztények a Pakisztán legnagyobb városában, Karacsiban tartott február 7-i megmozdulásukon egy anglikán lelkész meggyilkolása és az ország keresztény közösségei elleni folyamatos támadások miatt.

„Magunkra hagyatva, védtelenül és fenyegetve érezzük magunkat” – idézte Noel Idzsazt, a Muttahida Maszihi Tanács nevű keresztény jogvédő csoport vezetőjét a Katolikus Ázsiai Hírek Uniója (UCA News) nevű hírszolgálat.

„A bizonytalanság érzése kezd elhatalmasodni a keresztény és más vallási kisebbségek közösségeinek körében, amikor ilyen incidensek történnek Pakisztánban” – jelentette ki Idzsaz, akinek jogvédő munkatársai szervezték a hétfői tiltakozó akciót a karacsi sajtóklub épülete előtt. „A tettesek elfogását és felelősségre vonását követeljük bűncselekményeikért. A szomorú valóság ugyanakkor az, hogy a vallási kisebbségek elleni támadások rendszerint büntetlenül maradnak” – tette hozzá Idzsaz.

Aszif Básztian, Az Igazság Hangja nevű keresztény jogvédő szervezet egyik tagja szintén sérelmezte a keresztényellenes indulatokat. „Ütnek-vernek, üldöznek és elnyomnak minket” – mondta. A büntetlenség pedig csak felbátorítja a fanatikusokat, hogy még inkább elnyomják a vallási kisebbségeket – tette hozzá.

Január 30-án két merénylő egy anglikán lelkészt lőtt agyon, lelkésztársát pedig megsebesítette az északnyugat-pakisztáni Pesavárban. A helyi rendőrség tájékoztatása szerint az ismeretlen fegyveresek a 75 éves William Szirádzs tiszteletes és lelkésztársa kocsijára nyitottak tüzet, amikor éppen hazaindultak a vasárnapi istentiszteletről. Naím Patrick tiszteletest a kezén lőtték meg, nem életveszélyes sebekkel szállították kórházba. A támadásban megölt William Szirádzs 2016 óta szolgált lelkészként Pesavárban, a pakisztáni iszlamisták fellegváraként ismert Haibár-Pahtúnhva tartomány székhelyén.

A merényletet a pakisztáni katolikus püspöki kar és Benny Mario Travas  karacsi érsek is elítélte. Travas, akit az UCA News idézett, arról beszélt, hogy a gyilkosság félelmet keltett a keresztények körében, és megzavarta egész Pakisztán területén a felekezetek közötti békét és vallási harmóniát.

Imrán Hán miniszterelnök vallási ügyekben illetékes különmegbízottja, Tahir Asrafi azt nyilatkozta, hogy a kormányfő személyesen felügyeli a vizsgálatot, mert a gyilkosság „támadás volt Pakisztán ellen”. „Ez nem egyetlen közösség vagy lelkipásztor ügye. Ez félelemkeltés és országunk lejáratásának kísérlete” – fogalmazott Asrafi, aki egyúttal hangoztatta, hogy „szolidárisak vagyunk keresztény testvéreinkkel”.

Pakisztán 2020-ban felkerült az Egyesült Államok külügyminisztériuma által összeállított, a vallásszabadságot megsértő országokat tartalmazó listára, nemzetközi jogvédő szervezetek pedig többször adtak hangot aggodalmaiknak az ország iszlámon kívüli vallási közösségeinek helyzetét illetően.

Forrás: MTI

Fotó: UCANews

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria