A washingtoni érsek manipulációnak nevezte Trump washingtoni nemzeti kegyhelyen tett látogatását

Kitekintő – 2020. június 4., csütörtök | 17:55

Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump június 2-án, kedden koszorút helyezett el Szent II. János Pál pápa szobránál a lengyel pápáról elnevezett washingtoni katolikus nemzeti kegyhelyen egy nemzetközi vallásszabadságról szóló rendezvény keretében. A történteket Wilton Gregory washingtoni érsek közleményben bírálta.

Az amerikai elnök a first ladyvel, Melania Trumppal együtt látogatott el a kegyhelyre, ahol megkoszorúzta II. János Pál pápa szobrát. A rendezvényt a Fehér Ház szervezte, hogy Donald Trump aláírjon egy a vallásszabadságot nemzetközi szinten támogató és előmozdító dokumentumot – olvasható a Kolumbusz Lovagok amerikai katolikus jótékonysági szervezet fenntartásában működő kegyhely és emlékhely közleményében.

Mindez egy nappal azután történt, hogy a rendőrség könnygáz bevetésével távolította el a tüntetőket a Fehér Házhoz közel található, az episzkopális egyházhoz tartozó Szent János-templom elől, amelynek alagsorát május 31-én, vasárnap este felgyújtották a George Floyd meggyilkolását követő zavargások során. A rendőrség a lelkipásztort, Gini Gerbasit is kiutasította a templomból, amíg az elnök bibliával a kezében fényképezkedett az épület előtt.

Wilton Gregory washingtoni érsek közleményt adott ki, amelyben élesen bírálta a történteket. „Nyugtalanítónak és kifogásolhatónak tartom, hogy bármilyen katolikus intézmény lehetővé tegye, hogy ilyen példátlan módon kihasználják és manipulálják, megsértve vallásos alapelveinket, amelyek felszólítanak minket, hogy megvédjük minden ember jogait, még azokéit is, akikkel esetleg nem értünk egyet. II. János Pál pápa az emberek jogainak és méltóságának lelkes védelmezője volt. Öröksége eleven tanúja ennek az igazságnak. Természetesen nem hagyta volna jóvá, hogy könnygázt vagy más elrettentő eszközt használjanak azért, hogy elnémítsanak, feloszlassanak vagy megfélemlítsenek embereket egy fotózás kedvéért egy épület előtt, ami az imádság és a béke helye” – fogalmazott Wilton Gregory. 

A washingtoni érsek közleményét Donald Trump kegyhelyre érkezésének időpontjában adta ki.

A washingtoni Szent II. János Pál pápáról nevezett kegyhelyet és a hozzá kapcsolódó emlékhelyet (Saint John Paul II National Shrine) fenntartó Kolumbusz Lovagok katolikus jótékonysági szervezet, mely aktív szereplője az amerikai politikát jellemző lobbitevékenységnek. Amerikai katolikus elemzők ennek tudják be, hogy a látogatást a helyzetre való tekintettel nem mondták le. A washingtoni érsek nem vett részt a látogatáson. 

Forrás: National Catholic Reporter; MTI

Fotó: Catholic News Agency; Saint John Paul II National Shrine

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria