Angliába látogatott a moszkvai pátriárka

Kitekintő – 2016. október 19., szerda | 13:00

Október 15–18. között Londonba látogatott Kirill pátriárka. Az orosz ortodox egyház vezetőjét Justin Welby canterburyi érsek, az Anglikán Közösség prímása, Richard Chartres londoni anglikán püspök, valamint a katolikus és az ortodox egyház és más keresztény közösségek képviselői fogadták.

 

„A kultúra megértése nélkül nem lehet valódi párbeszéd a nemzetek között. Ma gyakran figyelmen kívül hagyják a vallási tényezőt a különböző államok és kultúrák közötti kapcsolatokban. Ez súlyos hiba, mert a hit a képzés forrása, egyben egy nép nemzeti és spirituális identitásának forrása” – hangsúlyozta Kirill moszkvai pátriárka a londoni fogadáson, amelyet megérkezése alkalmából rendeztek.

A négynapos látogatás apropója az volt, hogy most ünneplik az orosz ortodox egyház jelenlétének háromszázadik évfordulóját a szigetországban – tájékoztatott a L’Osservatore Romano vatikáni napilap.

„Azért is vagyok itt, hogy megerősítsem a barátságot a brit néppel, az anglikán egyházzal, és újra kiemeljem a vallási tényező fontosságát a nemzetközi kapcsolatokban. Bízom benne, hogy az orosz ortodox egyház és az angliai keresztény egyházak közötti kapcsolat jelentősen hozzájárul a két ország közötti kapcsolatok fejlődéséhez. Erőfeszítéseink nem kell, hogy politikai álláspontoktól függjenek, hanem inkább attól, ami összeköti a keleti és nyugati kereszténységet” – fogalmazott Kirill pátriárka.

Október 15-én, szombaton felszentelték Londonban a Mária elszenderedése ortodox székesegyházat. A közelmúltban restaurálták a harangtornyát, az ikonosztázt és a freskókat. A liturgia során imádkoztak minden szentért, aki megdicsőítette a brit földet. A szertartáson részt vettek egyházi és polgári méltóságok, valamint Michael Kent herceg, Erzsébet királynő unokatestvére.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria