Az igazságos békét keresve – Ferenc pápa követeként Zuppi bíboros Kínába látogat

Kitekintő – 2023. szeptember 13., szerda | 7:06

Matteo Zuppi bíboros háromnapos látogatást tesz Kínában Ferenc pápa különleges megbízottjaként, az ukrajnai békekeresés követeként. A hírt a Szentszéki Sajtóiroda szeptember 12-én jelentette be.

Matteo Maria Zuppi bíboros, bolognai érsek, az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) elnöke 2023. szeptember 13–15. között Pekingbe, Kínába látogat.

A bíboros a látogatást Ferenc pápa ukrajnai békét kereső különmegbízottjaként teszi meg. „A látogatás a pápa által kívánt misszió újabb lépését képezi, amely a humanitárius kezdeményezések fenntartására és az igazságos békéhez vezető utak keresésére irányul” – olvasható a közleményben.

Zuppi bíboros az elmúlt napokban Németországban, Berlinben járt, hogy részt vegyen a „Béke bátorsága” elnevezésű béketalálkozón, amelynek a San’Egidio közösség adott otthont. A bíboros a találkozó alkalmával újságíróknak nyilatkozva kiemelte az igazságos és biztonságos békéért való munka fontosságát.

Azt mondta, hogy minden kulcsfontosságú szereplőt be kell vonni, és hozzátette, hogy az ukránoknak képesnek kell lenniük arra, hogy maguk határozzák meg a békéhez vezető utat. A béke – hangsúlyozta a bíboros – mindenki erőfeszítéseit igényli, de „soha senki nem kényszeríthet rá, hanem az ukránok által választott békének kell lennie, mindenki garanciáival, elkötelezettségével és erőfeszítéseivel”.

Az olasz bíboros küldetése elsősorban a párbeszédre irányul, 2022 februárja óta folytat tárgyalásokat az orosz–ukrán háború középpontjában álló országok politikai és egyházi képviselőivel. Zuppi bíboros korábban június 5–6-án Kijevbe, június 28–29-én Moszkvába, július 17–19-én pedig Washingtonba utazott.

Látogatásai során a tárgyalásokon a bíboros a misszió humanitárius szempontjait és a béke elérésének fontosságát hangsúlyozta.

Forrás és fotó: Vatican News angol nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria