Az igazságot követelte a 2019-es Srí Lanka-i merényletek után – Meghurcolják a katolikus papot

Kitekintő – 2021. november 23., kedd | 20:10

A Srí Lanka-i titkosszolgálat a napokban kihallgatásra idézte be Cyril Gamini Fernando atyát. A helyi katolikus egyház arra kéri a rendfenntartókat és a politikusokat, hogy tisztázzák a 2019-es támadások körülményeit, és azonosítsák a felbujtókat.

„Három napja vagyunk itt, hogy támogassuk Cyril Gamini Fernando atyát. Azokról a kijelentéseiről kell nyilatkoznia, amelyeket a hírszerző szolgálatok felelősségéről tett a 2019 húsvéti robbantásokkal kapcsolatban. Mi a colombói érsekség papjainak képviseletében vagyunk itt. Azért vagyunk itt, hogy imádkozzunk, rózsafüzérrel a kezünkben, kifejezve szolidaritásunkat Cyril atya iránt, és kérjük Istent, hogy kiderüljön az igazság, hogy valódi igazságosság legyen. Minden hívőt arra kérünk, hogy imádkozzon velünk” – nyilatkozta a Fides nemzetközi hírügynökségnek Robinson Wijesinghe atya egy békés tiltakozás és csendes ima alkalmával a colombói rendőrségi hivatal előtt, ahol Cyril Gamini Fernando atyát kihallgatásra fogva tartják.

Miközben a Srí Lanka-i katolikus egyház már korábban felszólította a rendfenntartókat és a politikusokat, hogy tisztázzák a 2019-es robbantások körülményeit és azonosítsák a felbujtókat, most Cyril atyát feljelentették és beidézték nyilatkozatai miatt, melyekben rámutatott a titkosszolgálatok szerepére és hibáira a támadásokkal kapcsolatban.

Cecil Joy atya, aki szintén ott van a főkapitányság előtt, elmondta: „Az egész colombói főegyházmegyéből összegyűltünk, hogy igazságosságot és igazságot követeljünk. Arra emlékeztetünk, hogy 2019-ben több mint kétszáz ember halt meg és több mint ötszázan megsebesültek a szörnyű támadásokban. Több mint két év elteltével még mindig itt vagyunk, és keressük az igazságot. Egyik paptársunkat, Cyril atyát azért idézték be, mert nyilvánosan követelte, hogy napvilágra kerüljön az igazság, ami az áldozatok joga, az állam kötelessége. A nemzetközi közösségnek tudnia kell erről. Kérünk minden hívőt, hogy imádkozzanak értünk és velünk. Isten nevében gyűltünk össze, hogy megleljük az igazságot.”

Cyril Gamini Fernando atya a 2019 húsvéti támadások áldozatainak igazságáért létrehozott nemzeti katolikus bizottság tagja. Egy hónappal ezelőtt az állami titkosszolgálat vezetője, Suresh Salley tábornok feljelentést tett a katolikus pap ellen a kijelentései miatt.

*

2019. április 21-én, húsvétvasárnap öngyilkos merénylők három hotelt (Cinnamon Grand, Kingsbury és Shangri-La) támadtak meg Colombóban, valamint három templomot a városban és környékén (Szent Antal-templom, Colombo; San Sebastiano-templom, Negambo; Sion-templom, Batticola). Két további pokolgép is robbant: egyik Colombo Dematagoda városrészében egy házban, illetve a Tropic Inn nevű szállodában, Dehiwalában.

A nyolc öngyilkos merénylőn kívül 269 ember vesztette életét, köztük 45 külföldi; legalább ötszázan megsebesültek. A támadást a Nemzeti Thowheeth Jama’ath nevű iszlamista csoport vállalta magára. A merényletek súlyosságát többek között az is növelte, hogy a figyelmeztetések ellenére sem a rendőrség, sem a titkosszolgálat nem avatkozott közbe. A társadalom még két év után is arra vár, hogy fény derüljön az igazságra.

Srí Lanka 21 milliós ország, lakosainak többsége buddhista (70 százalék). A hinduk a lakosság 12 százalékát, a muszlimok 10 százalékát, a keresztények 7,4 százalékát teszik ki.

2018 végén a National Christian Evangelical Alliance of Sri Lanka elnevezésű keresztény szervezet jelentette, hogy megnőtt a keresztény közösségek ellen elkövetett merényletek száma: 2018. januártól szeptemberig 67 merényletről számoltak be.

Fordítás: Baranyai Judit

Forrás: Fides.org

Fotó: Catholic Com Venice Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria