Az új apostoli konstitúció tervezetét is áttekintették a bíborosi tanács ülésén

Kitekintő – 2019. december 5., csütörtök | 11:19

A pápa tanácsadó testülete, a bíborosi tanács az előirányzott programnak megfelelően december 2-tól 4-ig háromnapos ülést tartott a Vatikánban.

A bíborosi testület üléssorozatán jelen volt Pietro Parolin érsek-államtitkár, Óscar Rodríguez Maradiaga hondurasi érsek, Reinhard Marx müncheni érsek, Seán Patrick O’Malley bostoni ferences érsek, Giuseppe Bertello érsek, Vatikánváros Kormányzóságának elnöke és Oswald Gracias, az indiai Mumbai érseke, továbbá Marcello Semeraro püspök, a testület titkára.

Ferenc pápa is részt vett a megbeszéléseken, a szerda délelőtt kivételével, amikor katekézist tartott.

A bíborosok az új apostoli konstitúció tervezetét tekintették át két szempont alapján: az egyik a Római Kúria és a püspöki konferenciák közötti kapcsolat, továbbá a világi hívek, férfiak és nők jelenléte a Római Kúria és az Egyház egyéb szervezeteiben – a testület az említett két szempont teológiai és lelkipásztori alapjait is elemezte.

Az ülésen fogadták a közelmúltban kinevezett Michael Czerny kanadai jezsuita bíborost, aki beszámolt az Amazónia térségével foglalkozó rendkívüli püspöki szinódus munkálatairól. Seán Patrick O’Malley bíboros a szinódus utáni dokumentum kidolgozását vázolta fel. Reinhard Marx bíboros pedig a német katolikus egyházban most elindított szinodális út körülményeit ismertette.

Az új apostoli konstitúció tervezetét szeptembertől tanulmányozzák a bíborosok – e kiértékelési folyamat 2020 februárjáig tart, amikor újra összeül a tanácsadó testület.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria