Belgiumban a misék biztonságos újrakezdését kérik a püspökök a kormánytól

Kitekintő – 2020. december 4., péntek | 10:29

A belga főpásztorok egyeztetni kívánnak a kormánnyal a nyilvános vallási szertartások újrakezdéséért, november 29-én ugyanis kormányrendeletben hosszabbították meg a hívők részvételével tartott szentmisék szüneteltetését január 15-ig. A püspökök úgy vélik, lenne biztonságos módja annak, hogy újra legyenek hívek korlátozott részvételével zajló szertartások.

A belga püspökök készek együttműködni a kormánnyal, betartva a járvány visszaszorítására hozott egészségügyi intézkedéseket, hogy csökkentsék az áldozatok számát és enyhítsék az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomást. A püspöki konferencia ugyanakkor nyilatkozatot adott ki, melyben hangot ad számos hívő tiltakozásának, miszerint a nyilvános vallási szertartások tiltása korlátozza a hit megélését.

A főpásztorok kérik, hogy a plébániákon fordítsanak nagy figyelmet mindazokra, akik betérnek egy imára, elmélkedésre, hálájukat szeretnék kifejezni, vagy adakozni kívánnak a rászorulók javára. Tegyék lehetővé, hogy a karácsonyi ünnepek idején fölkeressék a templomokban a betlehemeket, tiszteletben tartva a járványügyi szabályokat.

„Maradjunk együtt az elkülönítésben is” – buzdítanak a belga püspökök.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria